Blijdorp nu otterproof

 

BYLINE: claudia langendoen

 

Rotterdam Kleinklauwotter Tom zit weer veilig achter slot en grendel in Blijdorp na een hachelijk avontuur door Rotterdamse straten en singels. Ontsnappen kan hij niet meer, want als het goed is, is zijn nieuwe verblijf nu echt otterproof. ,,We moeten er niet aan denken dat hij wordt doodgereden. 

 

Ontsnapte Tom verorbert paling van een meter lang

Ze hadden er bewust geen melding van gemaakt, de medewerkers van diergaarde Blijdorp. Al een week was n van de otters spoorloos. Er werden nog wat krabbelsporen gevonden op een betonnen omheining, maar van Tom ontbrak ieder spoor. ,,We dachten: mensen melden het ons vanzelf als ze hem zien, vertelt woordvoerster Constance Alderlieste. Hoofd dierenverzorging Janno Veerman die hem uiteindelijk in de Statentunnel dreef waar hij hem in zijn schepnet ving: ,,We vreesden dat mensen hem zouden opzoeken en opjagen. Onze grootste angst was dat hij zou worden doodgereden. In de natuur zou hij verder prima kunnen overleven.

Dat blijkt wel uit de paling van een meter die hij ving in de Heemraadssingel waar hij opeens opdook. Tot verbazing van omstanders verorberde hij op z n gemak een vuistdikke paling. Tom was een attractie. ,,Ik wist niet wat ik zag, zegt buurtbewoonster Martha Meijers. ,,Hij zat op de kant met een meterlange paling. Die at hij lekker op. We stonden er met z n allen omheen, maar hij trok zich er niets van aan en at gewoon verder.

Buurman Ton Barendregt: ,,Ik wist niet dat hier van die grote palingen zitten. Het viel echt op dat hij zo rustig bleef. Het is echt een dierentuindier. Martha Meijers: ,,Hij is starende mensen gewend! Bjorn Dirkse stond voor zijn huis toen er opeens een groot dier op nog geen halve meter afstand van zijn voeten voorbij hobbelde, zo de singel in. ,,Je kan van alles tegenkomen in Rotterdam-West, maar een otter zie je hier natuurlijk nooit.

 

Statentunnel

Tom dook vrijdagavond voor het eerst op. Hij werd onder meer gespot op het Bentinckplein en in het Roel Langerakpark. Uiteindelijk werd hij gisterochtend rond 5.00 uur door een voorbijganger ontdekt in de Statentunnel. Janno Veerman rukte uit met zijn schepnet en dreef hem in het nauw. ,,Op land zijn ze minder vlug dan in het water waar hij telkens wegdook als hij ons zag. De medewerkers van Blijdorp zijn erg opgelucht dat Tom -die ook al eens uitbrak uit zijn vorige verblijf- weer veilig in het nieuwe otterverblijf in de Chinese sfeertuin zit. Na een ochtendje uitrusten werd hij herenigd met zijn vrouwtje Lira en drie jongen die half augustus werden geboren. Tom is ongedeerd. Veerman: ,,We hebben de omheining, die naar ons idee glad en hoog genoeg was, nog meer opgehoogd zodat die nu echt otterproof is. Hoewel, je weet het nooit.

 

AD, 8-11-2011