Mannen met 'pedoblik' in hun ogen - Nadia vertelt over maandenlang misbruik door pooiers die volgens OM te laag gestraft zijn

 

ROTTERDAM - Nadia werd als 14-jarige maandenlang misbruikt als prostituee. Haar pooiers kwamen er met dertig maanden celstraf vanaf. Onbegrijpelijk, vindt Peter Kool van de Vreemdelingenpolitie. Zeker gezien het leed voor het slachtoffer.'' In een exclusief gesprek met het AD vertelt Nadia over de gruwelen die haar zijn overkomen.

 

DAAN HAKKENBERG

 

Met de smoes dat ze naar haar stage gaat, verlaat de 14-jarige Nadia ruim twee jaar geleden de inrichting in Breda. Het meisje, dat uit huis is geplaatst, is de inrichting zat en vertrekt naar Rotterdam. Al snel gaat het mis. 's Nachts wordt ze in Maassluis voor het eerst verkracht. De verkrachting is de opmaat voor maandenlang seksueel misbruik.

Op het Rotterdamse metrostation Maashaven lopen Nadia en haar vriendin een paar dagen later Francis en een vriend tegen het lijf. Het aanbod om met hen mee naar huis te gaan 'om te chillen' is aanlokkelijk. De meiden hebben geen dak boven hun hoofd, laat staan geld in hun zak. Voor drank wordt gezorgd, joints gaan van hand tot hand.

Nog diezelfde avond wordt Nadia ook door Francis misbruikt. Er was nog een andere jongen. Francis heeft gedacht: ik ga geld maken. Die eerste avond begon het al. Meteen werd een of andere Turk gebeld. Die legde twee blokjes hasj neer en 35 euro. Francis zei tegen hem: doe je ding maar. Hij had echt die vieze pedoblik in z'n ogen.''

 

VEROORDELING

De 27-jarige Francis E., Nadia's pooier, is twee weken geleden veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De 28-jarige Manuel S., die Nadia eveneens aanbood bij mannen, kreeg dezelfde straf. Andere verdachten kregen beduidend lagere straffen. Een werd veroordeeld tot twee weken cel plus taakstraf, twee anderen kregen een werkstraf en een vierde verdachte werd vrijgesproken.

Onbegrijpelijk, vinden politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, die pleiten voor zwaardere straffen. Het leed van de slachtoffers staat volgens hen in schril contrast met de straffen die de pooiers opgelegd krijgen.

Loverboys Francis en Manuel zitten momenteel in de cel. Nadia verkeert als slachtoffer in soortgelijke omstandigheden. Ze vertelt haar verhaal in een gesloten inrichting in het oosten van het land. Kamers lijken op gevangeniscellen, bij goed gedrag kun je een televisie verdienen. Huis en tuin worden afgeschermd door hoge muren met prikkeldraad. Deuren kan Nadia niet zelf open doen. Voor een toiletbezoek is ze afhankelijk van haar begeleider met sleutelbos. In het huis zitten nog tien andere meiden. Een enkeling heeft hetzelfde meegemaakt als Nadia, die inmiddels 17 jaar is.

Voor haar vlucht naar Rotterdam had ze al vele inrichtingen van binnen gezien. De eerste maanden was het goed,'' zegt ze toen ze als 12-jarige het ouderlijk huis verliet. Op verzoek van haar vader en moeder wordt ze door de rechter uit huis geplaatst, zo zegt ze. Blowen, drinken, weglopen van huis, zichzelf in de armen snijden. Toen mijn klasgenootjes aan het knikkeren waren, had ik al een vriendje.''

Na een paar jaar in een gesloten inrichting, stapt ze op de trein naar Rotterdam. Ik zag geen andere oplossing. ''

Ondanks het misbruik van de groep loverboys durft ze niet naar de politie, zegt ze. Ik was bang om te worden opgepakt.''

 

KWETSBAAR

Ze wil niet terug naar de tehuizen en dat maakt haar kwetsbaar. ,,Ik had geen woonplaats, geen eten, geen drinken. De jongens wisten dat ze me ongestraft konden gebruiken tot er niks meer van me overbleef. Keer op keer ben ik door oude vieze pedofielen verkracht. Als ik besefte wat er gebeurd was, kwam de volgende man al. Ik kreeg de tijd niet om na te denken.''

Nadia schat dat ze met 'honderden mannen' seks heeft gehad. Meestal voor 50 euro. ,,Afhankelijk van hoe lang het duurde. Er was wel eens een dag dat er maar ˇˇn man was, maar meestal waren het er meer.''

In het begin probeer je nog nee te zeggen, maar op een gegeven moment begrijp je dat het geen zin meer heeft. Je begint er aan te wennen, hoe klote die levensstijl ook is. Ik dacht dat Francis voor me zorgde. Je begint van zo iemand te houden als een goede vriend. Hij onderhield me. Tenminste hij gaf me eten en te drinken. Ik was jong en na•ef en geloofde alles.''

Francis zoekt klanten in cafˇs. Hij regelde zelfs klanten als hij achter de kinderwagen met zijn zoontje liep.'' Klanten ronselen voor een minderjarige: zo moeilijk was het niet, volgens Nadia. Als een zwarte jongen en een blank meisje in een cafˇ met Turkse mannen komen, is het duidelijk. Dan komen ze direct op je af.''

Nadat ze in maart 2008 door de politie is opgepakt, vlucht Nadia in november weer uit de inrichting waar ze is geplaatst. Opnieuw werkt ze maandenlang als prostituee in Rotterdam, nu voor Manuel. In maart 2009 wordt ze weer aangehouden. Sinds de zomer zit ze weer in de door haar verafschuwde gesloten inrichting.

 

TATOEAGE

Ze had slaapproblemen en kreeg daarvoor medicijnen. Maar de tijd van huilen is inmiddels voorbij,'' vertelt Nadia, die werkt aan een boek over haar 'nachtmerrie'. Ik zit sinds 2005 in gesloten inrichtingen. Het wordt tijd dat ik eruit ga. Dit wil ik niet langer,'' verzucht ze en legt haar armen op tafel.

Onderop haar rechterarm prijkt een zelfgemaakt tatoeage met de naam van haar huidige vriendje. Hij weet alles wat er gebeurd is en neemt het me niet kwalijk. Hij zegt dat het niet mijn schuld is. Als ik een normaal meisje was geweest, dan was dit niet gebeurd.''

Nadia zag haar huidige vriendje niet meer sinds juli van het afgelopen jaar. Bezoek is niet welkom in de gesloten inrichting. Hij wacht op mij,'' zegt ze stellig. ,,Daar vertrouw ik op, dat is het enige wat ik kan doen.''

(Nadia is een gefingeerde naam)

 

AD/Rivierenland, 11 maart 2010 donderdag

 

 

 

Celstraf ge‘ist voor seksuele uitbuiting 14-jarige

 

ROTTERDAM - Tegen de 27-jarige Francis E. en de 28-jarige Manuel S. zijn gevangenisstraffen van dertig maanden ge‘ist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor de seksuele uitbuiting van een minderjarig meisje. Het meisje werd seksueel misbruikt door een groep mannen toen ze veertien jaar was. Ook werd ze door de twee verdachten als prostituee aangeboden. Bovendien werd een 18-jarig meisje door de Rotterdamse mannen als hoertje ingezet. Het 14-jarige meisje liep eind januari 2007 weg uit een jeugdinrichting in Breda en werd opgevangen door de mannen in Rotterdam.

 

In eerste instantie had ze alleen seks met de mannen in het huis. Na verloop van tijd werd ze aangeboden bij klanten, die doorgaans op straat werden benaderd. Drugsgebruik verminderde haar schaamtegevoel. Uit de verklaring van het slachtoffer, die werd voorgelezen, blijkt dat ze nog altijd niet loskomt van haar pooiers. ,,Ik voel me schuldig dat ik jullie heb verraden. Maar fuck it, ik heb te veel schuldgevoelens gehad. Ze denken dat ze het recht hebben alles met je te doen.''

Uitspraak 22 februari.

 

AD/Rivierenland, 26 januari 2010 dinsdag

 

 

Cel voor seksuele uitbuiting meisje

 

ROTTERDAM - Voor het in de prostitutie jagen en seksueel misbruiken van een 14-jarige meisje zijn Francis E. (27) en Manuel S. (28) gisteren veroordeeld tot 30 maanden celstraf, waarvan tien maanden als stok achter de deur.

Het meisje was weggelopen uit een jeugdinrichting. Ze kwam later in contact met een groep mannen, die haar misbruikte. Ook toen werd het meisje in Rotterdam als hoertje aan het werk gezet.

Een van de 'klanten' verkrachtte het jonge meisje niet alleen. Hij regelde ook klanten, waarbij het geld naar haar pooiers ging, ˇn hij maakte een film van de seks die hij en een vriend met het slachtoffer hadden. Kinderporno, aldus het Openbaar Ministerie. Deze man krijgt twee weken celstraf, met nog eens drie maanden voorwaardelijk. Hij krijgt verder een werkstraf van 120 uur.

 

AD/Rivierenland, 23 februari 2010 dinsdag

 

 

Amerika levert verdachte van kindermisbruik uit aan ons land

 

SCHIPHOL De Verenigde Staten hebben de Nederlander Joao B. (30) uitgeleverd aan justitie in ons land. B. wordt hier gezocht voor kindermisbruik en mensenhandel. Hij is gisterochtend overgevlogen naar Schiphol, waar hij direct werd ingerekend.

B. werd in mei opgepakt in de VS nadat hij in Boston een auto beschadigde. Door zijn vingerafdruk zag de politie dat hij illegaal in Amerika zat. B. kwam in juni 2008 op een visum het land in, maar verbleef vanaf september 2008 illegaal in de VS. De Amerikaanse immigratiedienst zag ook dat B. in Nederland werd gezocht voor seksueel misbruik van kinderen en mensensmokkel. De Nederlandse autoriteiten bevestigden dit, waarna Amerika hem gisteren uitleverde.

 

AD/Rotterdams Dagblad, 22 juli 2011 vrijdag

 

 

Uitgeleverde Nederlander blijkt lid van pooierbende

 

ROTTERDAM Joao B. (30), die in Nederland wordt verdacht van kindermisbruik en mensenhandel, is deze week in de Verenigde Staten opgepakt en afgeleverd op Schiphol.

Hij zit inmiddels in Rotterdam in hechtenis.

B. behoorde volgens justitie tot een Rotterdams pooiernetwerk dat een 14-jarig meisje misbruikte. Vijf daders zijn vorig jaar al veroordeeld. Het meisje werd niet alleen misbruikt door de bendeleden zelf, maar moest ook tegen betaling gedwongen seks hebben met andere mannen. De rechter veroordeelde Frances E. en Manuel S. tot twintig maanden cel. Drie anderen kregen lagere straffen.

Justitie verdenkt Joao van mensenhandel en seksueel misbruik van het 14-jarige meisje. Ook zou hij haar hebben gedwongen tot seks met anderen. Hij zou haar naar klanten hebben gebracht en contacten met die klanten hebben geregeld.

Joao B. liep in de VS tegen de lamp. Waardoor hij in aanraking kwam met justitie, is niet bekend, maar zij ontdekten dat B. s visum al in september 2008 was verlopen. Na verder speuren bleek dat justitie in Nederland de man zocht.

 

AD/Rivierenland, 23 juli 2011 zaterdag

 

 

Vrouw geeft meisjes les in prostitutie

 

ROTTERDAM Een 28-jarige vrouw uit Schiedam heeft twee minderjarige meisjes wegwijs gemaakt in de prostitutie. De uit jeugdinrichtingen weggelopen meisjes van 14 een 15 jaar oud leerde van de Schiedamse hoe met klanten om te gaan. De madam is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, omdat haar betrokkenheid bij de mensenhandel verder gering was en het strafbare feit al in 2007 plaatsvond. Eerder zijn twee Rotterdamse hoofdverdachten, die de makkelijk be•nvloedbare kwetsbare weglopertjes opvingen, seksueel misbruikten en tot prostitutie brachten, al veroordeeld tot twintig maanden cel. Zij lieten de meisjes onder meer in de Coolsestraat in Rotterdam tegen betaling seks hebben met meerdere klanten, die ook kinderpornofoto's van hun veroveringen maakten voor op het mobieltje.

 

Loverboys

Ook een zestal klanten is al veroordeeld voor het misbruik van de minderjarigen. In de rechtszaal hebben loverboys en klanten volgehouden niet te hebben geweten dat de meisjes zo jong waren.

De strafzaak tegen de vermeende Rotterdamse loverboy Joao B. (21), die juli vorig jaar is opgepakt voor souteneurschap met minderjarigen en ontucht met het oudste meisje, moest gisteren worden aangehouden

 

Noorderzon

Een getuige - zelf tot twintig maanden zitten veroordeeld voor mensenhandel, uitbuiting en ontucht met de meisjes - kwam niet opdagen. De man heeft eerder voor de ontkennende Rotterdammer een belastende verklaring afgelegd, maar lijkt nu met de noorderzon vertrokken. ,,Hij is zes keer opgeroepen om te verschijnen, maar heeft nooit gereageerd. We kunnen nog aan zijn moeder vragen of zij weet waar hij is, maar dan houdt het op, aldus officier van justitie mr. D. Woei-a-Tsoi.

 

AD/Rotterdams Dagblad, 5 februari 2012 zaterdag

 

 

Eis: 16 maanden voor dwingen tot prostitutie

 

Tegen de 31-jarige Rotterdammer Joao B. is zestien maanden cel ge‘ist omdat hij in 2007 een 14-jarig meisje maandenlang dwong tot prostitutie. B. deed dat met twee handlangers, die ieder al veroordeeld zijn tot een celstraf van dertig maanden.

Het slachtoffer, dat wegliep uit een jeugdinstelling in Breda, werd onder meer vastgehouden in een kelderbox op de Dordtselaan en Hotel Waldorf op de Heemraadssingel vastgehouden. Klanten voor het meisje ronselde het drietal in een Turks cafˇ bij de Maashaven. De mannen misbruikten het meisje zelf ook en maakten daarvan opnames met een mobieltje.

B. komt nu pas voor de rechter omdat hij zich tot juni vorig jaar schuil wist te houden in de VS. Justitie verwijt hem niet alleen mensenhandel, maar ook uitbuiting en ontucht met de minderjarige. Het getraumatiseerde meisje eist 5000 euro smartengeld. De officier van justitie zegt de winst die Joao B. maakte van hem te zullen opeisen.

Een 28-jarige madam uit Schiedam, die het slachtoffer en een ˇˇn jaar ouder wegloopstertje wegwijs maakte in de prostitutie, is eerder door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden omdat haar betrokkenheid bij de mensenhandel verder gering zou zijn. Zes klanten zijn eerder veroordeeld voor het misbruik van de minderjarige.

 

AD/Rotterdams Dagblad, 27 maart 2012 dinsdag