zondag 04 januari 2009

Onderzoek naar legale hangplekken

Door ELLEN LENGKEEK

ROTTERDAM - Delfshaven wil dit jaar mogelijk hangplekken aanwijzen voor jongeren in een of meerdere van de zes wijken in de deelgemeente.

 

Het gaat om een plan van deelraadsvoorzitter Carlos Con¨alves.

 

Aanleiding voor het onderzoek vormt de spontane komst van een grote groep jongeren, die maandenlang rondhing bij het metrostation Coolhaven en de Heemraadssingel. Deze groep van voornamelijk Turkse Rotterdammers is door de deelgemeente samen met de stadsmarinier Dela Haije en de politie inmiddels weer uiteengedreven, nadat omwonenden regelmatig klaagden over overlast. De drie partijen bezochten de 41 jongeren Õs avond thuis, spraken met hen en hun ouders.

 

De politie heeft de groep in de afgelopen maanden ge•nventariseerd en is opgetreden vanwege diverse overtredingen. ,,Omdat een kleine groep overlast bleef veroorzaken, hebben we besloten om de ouders van de 41 jongens allemaal thuis op te zoeken en het probleem te bespreken,ÕÕ aldus politieman Sarar, die nauw bij het project betrokken was.

 

De jongeren zijn gewezen op centra in de buurt, waar ze ook terecht kunnen, en kregen de mogelijkheid om gratis te sporten. Daaraan bleek geen behoefte.

 

Con¨alves wil daarom onderzoeken of er plekken kunnen worden aangewezen in samenspraak met de jongeren en omwonenden.

 

Delfshaven is de grootste deelgemeente van de stad. Er wonen 70.000 mensen, die gemiddeld jonger zijn dan mensen elders in Rotterdam.

 

De stadsmarinier heeft omwonenden van de Heemraadssingel en metrostation Coolhaven met een brief ge•nformeerd over de bijzondere actie voor deze groep jongeren.

 

De buurt werd van de ene op de andere dag plotseling geconfronteerd met de groep. Sommige jongeren hingen er rond van Õs morgens tot Õs avonds laat: een beetje kletsen, een beetje blowen. Voor de groep zelf was dat schijnbaar onschuldig. ,,Maar ze onderschatten de intimiderende werking die ervan uitging,ÕÕ aldus de stadsmarinier. Ook metroreizigers voelden zich niet prettig bij het zien van de groep vlakbij de ingang van het station.

 

De betreffende jongeren trokken vanuit alle wijken in Delfshaven naar elkaar toe. Het gesprek met hen werkten twee kanten uit. Zij die zeiden geen werk te hebben, werden meteen gewezen op een baan.