Laatste kans voor junkiekerk

 

Door Milja de Zwart

 

Dordrecht - Na problemen met de inspectie is Victory Outreach verslavingskliniek af. Stichting De Hoop neemt die medische zorg over van het kerkgenootschap. Directeur Stortenbeker: “Ze voelden zich gepakt. Maar het was geen nonsens."

 

De evangelische verslavingszorginstelling De Hoop uit Dordrecht begint een polikliniek in het Rotterdamse 'mannenhome' van Victory Outreach. Dat is een uit Amerika overgewaaide kerk die drugsverslaafden opvangt en laat afkicken. Victory Outreach moest de samenwerking wel zoeken, zegt Teun Stortenbeker, directeur van De Hoop. ,Als er in Rotterdam geen welwillendheid was geweest, had de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijwel zeker de stekker uit alle opvangprojecten van Victory Outreach in Nederland getrokken. Eerst voelde Victory Outreach zich gepakt. Maar ik heb ze gezegd dat ze op z'n minst moesten luisteren naar wat de van God gegeven overheid zegt. En dat was geen nonsens."

 

In me! kwamen Victory Outreach en De Hoop in principe overeen te gaan samenwerken. Het kerkgenootschap er de verslavingszorginstelling verdeelden vooral de taken. Victory Outreach zal zich geen verslaafdenkliniek meer noemen, maar woon- en leefgemeenschap van ex-verslaafden. Bijgevolg hoeft de opvang ook niet meer aan de wettelijke eisen voor zorginstellingen te voldoen. De Hoop neemt de medische zorg bij het afkicken voor haar rekening. Stortenbeker: ,Wij bemoeien ons niet met het programma van Victory Outreach. En zij komen zeker niet aan het medisch handelen van ons team van artsen er psychologen. En mochten we overhoop komen te liggen over wat do artsen doen, dan moot de samenwerking gewoon stoppen. Dat hebben we ook afgesproken"

 

De directeur en oprichter van De Hoop heeft reden om dat schot voor de boeg te doen. Het is goed denkbaar dat de arts van de polikliniek beslissingen moet nemen die tegen de overtuiging van Victory Outreach indruisen. Het kerkgenootschap plukt junkies van de straat en laat ze cold turkey afkicken, abrupt, zonder vervangende methadon of medicipen die heftige onthoudingsverschijnselen verzachten. De kerk leert dat er geen medicijn en geen therapie bestaan tegen verslaving, maar dat alleen God dit duivelse kwaad kan verhelpen.

 

Stortenbeker is het daar met mee eens: ,Als je maar lang genoeg doorredeneert, kom je wel uit bij de duivel. Dat is te gemakkelijk. Verslaving is een zaak waarvoor je zelf medeverantwoordelijk bent." Toch heeft hij wel een voorkeur voor cold turkey. ,,Waarom zou je met mogen voelen wat er gebeurt? Anders breek je met de reden waarom je drugs bent gaan gebruiken; om niet meer te hoeven voelen wat je voelt." Maar anders dan bij Victory Outreach is de manier om vrij van drugs te raken bij De Hoop niet heilig. “Je moot niet boven iemands kunnen uitgaan."

 

Dat Victory Outreach haar cliënten van straat haalt is juist een belangrijke reden voor De Hoop om met het kerkgenootschap in zee te gaan. Stortenbeker: ,De kerk bereikt veel 'zorgmijders'. Daar zit de grote plus." Zorgverzekeraar Waardeland heeft De Hoop gevraagd de plannen voor do polikliniek in het 'mannenhome' uit te werken. Als Waardeland akkoord gaat, denkt de directeur na de zomer aan de slag te kunnen met de 40 bewoners van het oude herenhuis aan de Heemraadssingel. Het is de vraag of De Hoop er dan in zal slagen zich met te bemoeien met het dagprogramma van Victory Outreach, dat bestaat uit bijbellezen, kerkdiensten, zingen en evangeliseren op straat. “In de ontwenningsperiode, die een week of drie duurt, lijken me dat niet altijd nuttige activiteiten. Rust is vaak beter. Mensen kunnen dan labiel zijn. Dan moet je ze riet blootstellen aan een grote dosis prikkels door ze voortdurend mee naar buiten te nemen voor allerlei activiteiten. En wij vinden ook dat je dan voorzichtig moet zijn met het brengen van het evangelie."

 

Stortenbeker fronst ook de wenkbrauwen als hij in de huisregels van Victory Outreach leest dat de staf de paspoorten inneemt en de persoonlijke post opent. Als je zoiets hoort of ziet, dan kun je daarover in gesprek gaan. Dat zijn persoonlijke eigendommen en daar mag je niet zomaar aankomen.

 

Kift, een organisatie mag nooit een sekte worden waarin mensen alleen kunnen bestaan onder een leider. Er moet voldoende ruimte en vrijheid zijn. Maar dat is een leerproces en ik denk dat De Hoop daarbij kan helpen, als buitenstaander met een frisse blik. Daar vraagt de leiding van Victory Outreach in Rotterdam ook om: Help ons."

 

AD, 16-07-2003