‘Wilde achtervolging’

ROTTERDAM - Een gewonde zwaan was vorige week donderdag de oorzaak van een 'wilde achtervolging' op de Heemraadsingel. Het dier had zich enkele dagen daarvoor tussen de eenden in de singel genesteld. Tot genoegen van de dierenliefhebbers in de buurt, waaronder wijkkunstenares Anneke de Neef, "want zwanen zie je hier zelden." Maar toen de zwaan een paar dagen later nog in het wak ronddobberde begonnen verschillende buurtbewoners zich 'toch wel ongerust te maken. De Neef besloot hulp in te roepen maar werd door verschillende instanties van het kastje naar de muur gestuurd. "Zijn ene,vleugei stond helemaal bol. Dat beest moest gewoon weg. Ook andere mensen hebben gebeld en nul op rekest gekregen", vertelt ze boos.

Uiteindelijk was het de dierenambulance REO, die besloot polshoogte te gaan nemen. Omdat het dier zich verschanste op het dunne ijs werd de hulp van de brandweer ingeroepen, die met acht man en een ladderwagen ten tonele verscheen. "Met z'n allen hebben we de zwaan van het ijs gekregen en weten in te sluiten tegen een hek. Toen is één van de brandweermannen erop gedoken", vertelt Piet van Berkel van de Dierenambulance. De ambulance heeft de gewonde zwaan bij vogelklas Karel Schot achtergelaten. Daar kan de majestueuze vogel van zijn wonden herstellen voordat hij weer wordt uitgezet. Op de vraag waarom het zo moeilijk was om hulp in te schakelen, kan Van Berkel geen uitsluitsel geven. "In Rotterdam leven wilde zwanen maar er zijn ook populaties die door de deelgemeente worden, beheerd. Misschien is daardoor verwarring ontstaan."

De Neef toont zich opgelucht: "Heel veel mensen waren begaan met die zwaan. Eén man stond hier elke avond met een stok langs de singel om het wak open te houden. Toen de ambulance kwam stonden mensen met tranen in hun kop te kijken. Je kent elkaar nauwelijks maar op zo'n moment ben ik trots op zoveel dierenliefde."

 

De Havenloods,  25-1-2001