Drugsopvang naar rechter

Rotterdam - De Victory Outreach Kerk is in beroep gegaan tegen het besluit van de deelgemeente Delfshaven dat er moet worden gestopt met de opvang van (ex-) drugsverslaafden in een pand aan de Heemraadssingel.

Na diverse klachten van buurtbewoners over het  'mannenhome' had de deelgemeente besloten het pand te sluiten. Daar heeft de deelgerneente dwangsommen aan gekoppeld.

Victory Outreach is een wereldwijde kerkelijke organisatie met vestigingen in grote steden in Nederland. Behalve kerken hebben zij trainingscentra en opvanghuizen voor mannen en vrouwen, waar drugsverslaafden kunnen afkicken. De bedoeling is om met behulp van Bijbelse richtlijnen ex-verslaafden weer in de maatschappij te brengen.

Jubelkerk

T. Schreuder van de Bewonersorganisatie Delfshaven: "Niet alleen is het een drugsopvang die overlast veroorzaakt, maar daarnaast zijn ze ook een soort Jubelkerk. Vooral in de zomer staan er af en toe midden in de nacht ineens twintig man in de tuin gebeden te schreeuwen. Bovendien hebben we, hier al zoveel drugsopvang."

Voorzitter T. Harreman van de ,deelgemeente wijst naar de regels. "Het gebruik van het pand is in strijd met het bestemmingsplan. Bovendien werden we ineens geconfronteerd met het feit dat Victory Outreach daar zat. Ze zijn daar begonnen zonder met ons te overleggen. Daar bovenop heeft de gemeente Rotterdam het beleid dat drugsopvanghuizen door de stad verspreid moeten worden.."

S. de Windt, jurist en adviseur van Victory Outreach: "De overlast is allang voorbij. Die werd veroorzaakt door verbouwingen om het pand te isoleren, juist vanwege de af en toe luide gebedsdiensten. Daar gaat deze zaak ook niet over. De deelgemeente heeft de beslissing genomen om het mannenhome, een heropvoedingshuis voor ex-verslaafden, te sluiten. De reden was dat onze activiteiten niet in het bestemmingsplan zouden passen. Wij hebben echter een vergelijkbare functie met het verpleegtehuis dat voor ons in het pand zat."

Hij vervolgt: "Dus zijn wij in beroep gegaan. Dat beroep is afgewezen en daarom stappen wij nu naar de arrondissementsrechtbank voor een voorlopige voorziening, totdat het echte proces begint. Wij vragen de rechter het besluit te schorsen. Dan kunnen de dwangsommen nog niet worden geïnd. We kunnen dan in ieder geval blijven bestaan tot de rechter een beslissing heeft genomen.

 

Het geding dient waarschijnlijk in januari.

 

RD, 14-12-2000

Mannenhome mag blijven

De kerkgemeenschap Victory Outreach mag haar afkickcentrum voor drugsverslaafden aan de Heemraadssingel handhaven. De rechter heeft de deelgemeente Delfshaven, die het bewuste `mannenhome' uit de buurt wilde weren, in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter staan de activiteiten in het opvanghuis niet haaks op de woonbestemming van het pand. Omwonenden zeggen veel overlast te hebben van de 30 bewoners van het mannenhome, omdat ze veel zingen, hardop bidden en preken.

Algemeen Dagblad, 12-1-2001