Inspectie onderzoekt afkicken bij kerk

 

Door Edwin Oden en Milja de Zwart

 

ROTTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar Victory Outreach, een uit Amerika stammende kerk die verslaafden opvangt om hen te laten afkicken. De medische begeleiding zou tekortschieten.

De Rotterdamse deelgemeente Delfshaven heeft Victory Outreach gesommeerd een einde te maken aan de opvang van ruim 30 verslaafden in een pand aan de Heemraadssingel. In januari komt die zaak voor de rechter.

Bij Victory Outreach kunnen verslaafden terecht die rechtstreeks van de straat komen. Ze moeten afkicken zonder vervangende middelen en zonder permanente begeleiding door een arts. ,,De toestand van de cliënt moet van tevoren zijn beoordeeld, een arts moet de voor- en nadelen overwegen en bespreken met de cliënt'', aldus inspecteur verslavingszorg F. Kok.

De inspectie greep vorig jaar in bij het evangelisch opvangcentrum De Schakel in Beekbergen, omdat de begeleiding onvoldoende was. De Schakel werkt nu in de Stichting Horeb samen met de evangelische instelling voor verslavingszorg De Hoop en neemt alleen nog mensen op die elders zijn afgekickt.

Het behandelprogramma van Victory Outreach beperkt zich vooral tot bijbelstudie, bidden en evangeliseren op het programma. ,,Er is geen therapie, geen medicijn, alleen de Heer'', aldus voorganger S. Allauca van het mannenhome in Rotterdam.

In de homes van Victory Outreach in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn in totaal 60 à 70 verslaafden ondergebracht. Daarmee is de organisatie een van de grootste particuliere aanbieders van verslavingszorg. Alleen de Stichting Horeb, met 100 plaatsen, is groter.

 

AD Binnenland, zaterdag 9 december 2000