Brand aan Heemraadsplein moeilijk te blussen door rolluik en gewapend glas

 

De beveiliging van winkels en andere panden wordt een steeds groter probleem voor de brandweer. Kostbare minuten gaan bij een brand verloren door de grote moeite die de brandweer heeft om toegang te krijgen tot de plek des onheils. Dit weekend deed zich dat voor bij een grote brand in een kelderverdieping aan het Heemraadsplein die doorliep tot een tapijt- en vinylhandel aan de Nieuwe Binnenweg.
,,Het duurde wel tien minuten voordat we erin slaagden binnen te komen,'' zei officier van dienst Pedro de Koning zaterdagochtend vroeg. Na een eerdere uitslaande brand in de Spaanse Polder moest hij ook ter plekke zijn bij de tweede grote klus van die nacht. ,,Die tapijtzaak was beveiligd met een rolluik en gewapend glas. We konden een sleutelhouder niet achterhalen. Nu lukte het ons pas de toegang te forceren met behulp van een slijpschijf en een zogeheten 'Rambo', dat is een slagapparaat. Bijna was het vuur weer opgelaaid.''
De brand ontstond even voor zevenen in een kelder aan het Heemraadsplein. Politiemensen forceerden de deur van een bovenliggende woning en wisten de bewoners te alarmeren en in veiligheid te brengen. Ook een twintigtal bewoners van omliggende panden moesten worden geëvacueerd. De bewoners konden terecht in een café aan de overkant. Een aantal van hen werd ter plekke door de GGD behandeld omdat zij rook hadden ingeademd. De brandweer redde ook enkele honden en katten.
De brandweer was om kwart over acht de brand meester. De bestrijding van het vuur ging moeizaam door de enorme rook en de ingewikkelde indeling van het pand. De kelderverdieping staat in verbinding met een groot aantal panden, waaronder de tapijtzaak aan de Nieuwe Binnenweg. Die liepen daardoor ook rookschade op.
De officier van dienst over de actie aan de Nieuwe Binnenweg: ,,Het was aan het Heemraadsplein binnen te heet om verder in het pand te blussen. Dus moesten we ergens aan de Nieuwe Binnenweg ook naar binnen. Dat was dus de tapijtzaak. Zo'n winkel is niet vergunningplichtig. En de eigenaar hoeft dus niet iets te regelen waardoor wij in geval van nood snel binnen zijn. Maar steeds vaker wapenen mensen zich goed tegen inbraak, een probleem voor ons.''