Eigenaresse pand Heemraadssingel zou etage willen verhuren aan sexexploitant

 

‘Alles doen op te voorkomen dat IO-pand een bordeel wordt’

 

ROTTERDAM Deelraadvoorzitter T. Harreman zegt ‘alle bestuurlijke en juridische mogelijkheden uit de kast te willen halen' om te voorkomen dat in het pand aan de Heemr'aadssingel 244 een bordeel wordt gevestigd. In dat pand is nu kunstgalerie lo gevestigd. Het voortbestaan van de galerie zou in gevaar kunnen komen.

 

De mededeling over een mogelijk bordeel komt van Rob Klaassen, de beheerder van galerie lo. Volgens hem heeft de eigenaresse, de in Den Haag woonachtige mevrouw Barto, telefonisch aangekondigd deze week met een sexexploitant en bijbehorende dames het pand te komen inspecteren. Mevrouw Barto zei voorts meer geld uit het pand te willen halen, aldus Klaassen. Hij heeft brandbrieven verspreid naar onder anderen de politie, de bewonersorganisatie en alle leden van de deelgemeenteraad. Mevrouw Barto is zelf op vakantie en niet bereikbaar.

Galerie lo buurt nu de begane grond van het pand voor 650 gulden per maand, vertelt Klaassen. Dat nogal lage buurbedrag is volgens hem door de buurcommissie vastgesteld. Achterstallig onderhoud zou " de reden zijn voor de lage huurprijs. Het pand is bijvoorbeeld niet goed bewoonbaar. lo maakt om niet gebruik van de eerste etage, waar het beoogde bordeel gevestigd zou kunnen worden.

 

'Intimidatie'

 Klaassen meldt verder dat mevrouw Barto het pand vorig jaar heeft proberen te verkopen aan een meneer Veerkamp, voor tweeënhalve ton. Volgens Klaassen werd het pand binnen 24 uur twee keer doorverkocht: eerst voor drieënhalve ton, de tweede keer voor vierenhalve ton. De laatste koper zou echter van de koop hebben afgezien omdat lo in het pand zat. De eerste koper probeerde vervolgens lo uit het pand te verdrijven. In ieder geval door middel van intimidatie, en mogelijk ook met inbraak en vernieling, vertelt Klaassen. Hij heeft bij het politiebureau aan de Rochussenstraat een aanklacht tegen Veerkamp ingediend. Dit laatst gebeurde al vorig jaar, op 11 maart. Klaassen heeft sinds die tijd niets van de politie vernomen. Overigens zou Veerkamp een rechtszaak tegen Barto zijn begonnen omdat zij hem een pand verkocht dat hij, vanwege huurder lo, niet door kon verkopen, aldus Klaassen. Veerkamp zag zich daardoor een ton winst door de neus gehoord. Die koop lijkt trouwens van de baan nu Barto overweegt een deel van het pand aan een sexexploitant te verhuren.

 

Bordeelverbod gewipt

De Galeriebeheerder wijst er verder op dat er in lo vijf mensen met een Melkertbaan werken. Het is voorts een werkervaringsplaats voor tien vrijwilligers. De galerie heeft volgens Klaassen een belangrijke culturele functie. Al die zaken komen in gevaar wanneer op de eerte etage een sexinrichting zou worden gevestigd.

Deelraadvoorzitter Harremen is op de hoogte van de situatie. 'We zitten daar in deze buurt niet op te wachten’, zegt hij eufemistisch.  Hij wil proberen op grond van het bordeelverbod en/of van het bestemmingsplan een bordeel aan de Heemraadssingel 244 te weren. Harreman weet niet wat de kansen zijn.

Een wet ter opheffing van het bordeelverbdd (bordelen worden immers meer wel dan niet gedoogd) ligt nu bij de Tweede Kamer. Het gaat om het schrappen van artikel 250-bis van het Wetboek van Strafrecht. Het ziet er naar uit dat die wet erdoor komt. Dit houdt in dat bordelen legaal worden.

 

Bedrijf

Omdat bordelen bovendien officieel als bedrijven worden aangemerkt kan vestiging ervan niet worden tegengehouden wanneer het bestemmingsplan van bedrijven spreekt. Een woonbestemming biedt dan wel mogelijkheden. Maar officieel zou dan ook de galerie niet gehandhaafd kunnen worden. Klaassen meldt tot slot dat Kennishaven, het juridische adviesloket van de Erasmus Universiteit en de Hogere Economische School, wordt gevraagd te onderzoeken of de stichting lo zelf het pand, met gemeentesteun, kan aankopen.