Politie maakt eind aan vechtpartij tussen arts en klagend echtpaar

 

Rotterdam - De politie van Rotterdam heeft zondagavond een einde gemaakt aan een vechtpartij tussen een huisarts en een echtpaar dat verhaal kwam halen over de werkwijze van de dokter. Tijdens het incident is met een honkbalknuppel geslagen. Beide partijen zeggen mishandeld te zijn. De 36-jarige huisarts klaagt over 'flinke kneuzingen' in de rug. Zijn bezoeker heeft tijdens de worsteling een pols gebroken. Diens zwangere vrouw zegt geslagen en geduwd te zijn.

 

De arts heeft aangifte gedaan van mishandeling en vernieling. Volgens zijn opponenten wenste de politie hun aangifte niet op te nemen en zijn ze met hun klacht over de dokter doorverwezen naar het Medisch Tuchtcollege.

 

De meningen over de vechtpartij in en rond de praktijkruimte aan de Heemraadssingel staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens het echtpaar K. is de ruzie ontstaan toen de huisarts weigerde actie te ondernemen nadat een nichtje onder invloed van medicijnen van de trap was gevallen. "We vroegen of hij een ambulance kon regelen omdat we het kind niet zelf naar het ziekenhuis durfden vervoeren. Hij wilde niet eens komen. We moesten onze brutale mond houden. Daarna verbrak hij de verbinding."

 

De huisarts: "Ze vroegen niet eens of ik even langs wilde komen, maar eisten meteen een ambulance, omdat die volgens hen goedkoper dan een taxi zou zijn. Daarover ben ik kwaad geworden. Ze kondigden aan dat ze me wel even te grazen zouden nemen. Binnen tien minuten stonden ze hier binnen. De man viel me direct aan. Hij greep eerst een stoel uit de wachtkamer en begon me daarmee te belagen. Daarna greep hij de honkbalknuppel die hier altijd staat. Huisartsen worden in bepaalde buurten steeds meer als schietschijf gebruikt. Vandaar. Ik heb die man met knuppel en al de praktijkruimte uitgewerkt."

 

Volgens het echtpaar begon de huisarts na de mededeling dat ze moesten 'opdonderen' meteen met een honkbalknuppel te zwaaien. De vrouw: "Hij gaf mij een schop en een duw en bewerkte mijn man met het stuk hout. Later bleek dat mijn man tijdens die vechtpartij zijn pols heeft gebroken. Hij heeft de knuppel van de dokter afgepakt. Als de dokter zegt dat hij mij met geen vinger heeft aangeraakt dan liegt hij. Ik ben zelfs zo getrapt dat ik uit angst voor het kind in mijn buik naar de verloskundige ben gegaan. Ook zij heeft de blauwe plekken gezien."

 

Volgens de politie in Rotterdam heeft het echtpaar, in tegenstelling tot de huisarts, geen aangifte wegens mishandeling gedaan. "De familie K. heeft alleen geklaagd over de werkwijze van de arts. We hebben haar geadviseerd de klacht bij het Medisch Tuchtcollege te deponeren. Er is voor ons geen enkele reden een klacht over mishandeling niet serieus te nemen", aldus de politie. K. houdt vol dat op het bureau zijn aangifte is geweigerd.

 

Algemeen Dagblad, 6-6-1995