Brandstichting in pension uit onvrede over heroïnehoertje

 

door PETER LOUWERSE

Rotterdam - De 37-jarige Rotterdammer, die dinsdag een brand heeft gesticht in pension aan het Heemraadsplein, is tot zijn daad gekomen uit onvrede over de diensten van een heroïnehoertje. De vrouw ontving hem tegen een vergoeding van 100 gulden in dat pand, maar ze woonde daar niet. De politie heeft dat bevestigd.

De man was zo kwaad over de gebrekkige dienstverlening door de prostituée, dat hij een taxi charterde. De taxichauffeur Harry Stroek reed de man naar een benzinestation aan de 's-Gravendijkwal, waar de klant een jerrycan en een aansteker kocht. Dat wekte de argwaan van Stroek die zijn mobilofoonkanaal openzette en zodoende de Rotterdamse Taxi Centrale inlichtte, die op haar beurt de politie waarschuwde. De klant liet over zijn bedoelingen weinig te raden over: "Ik ga de boel daar in de fik steken". Stroek was nog niet echt ongerust. "Je zegt allemaal wel eens iets geks", aldus de taxichauffeur.

De taxichauffeur, die inmiddels op korte afstand werd gevolgd door twee collega's, zette zijn klant om kwart voor elf af bij het pand aan het Heemraadsplein, op de hoek met de Heemraadsstraat. Hoe de man op de derde verdieping is gekomen, is no

een raadsel, maar vast staat dál hij bij de derde verdieping de 'benzine naar binnen heeft gegooid. "Het gebeurde allemaal in een paar minuten", aldus Stroek, die in dienst is van taxibedrijf P.J. Leenheer en Zoon.

De beide bovenverdiepingen stonden in een mum van tijd in lichterlaaie. De twintig bewoners van het pand raakten in paniek. Sommigen vluchtten het dak op, anderen sprongen naar beneden.

Twee taxichauffeurs probeerden de mensen op te vangen met dekens. Eén van hen was Karel van Leeuwen. Hij was als eerste ter plaatse. Van Leeuwen: "Ik heb eerst met een honkbalknuppel de deur ingeslagen en drie kinderen naar buiten gebracht. Toen kwam er een collega en heb ik de deken achter uit mijn auto gehaald, die ik daar altijd heb liggen voor huisdieren. Zo hebben we nog vijf mensen opgevangen, die vanaf de tweede en derde verdieping sprongen. Voordat de politie en brandweer kwamen hadden we zo al acht mensen gered. Alleen die drie op het dak, daar konden we natuurlijk niet bij", aldus Van Leeuwen, die later een half uur aan het zuurstofapparaat heeft gelegen in verband met rookvergiftigingsverschijnselen.

Desondanks raakten vier mensen gewond, van wie één ernstig. Een kind moest worden opgenomen in het Sophia Kinderziekenhuis. Zeven mensen hadden te kampen met verschijnselen van rookvergiftiging. De brandweer was zes minuten later ter plekke. Drie kwartier later was de brand onder controle.

Direct na de daad is de brandstichter weer in de taxi gestapt. Hij zei tegen Harry Stroek: "Ik heb het gedaan. Zie je het dan

niet?". Stroek zag niets, want de rookontwikkeling zou pas later komen. De klant gaf Stroek aanwijzingen om naar Katendrecht te rijden. Daar wilde de brandstichter alsnog aan zijn trekken komen bij een prostituée. De chauffeur reed hem naar het Deliplein, waar de verdachte er op aandrong dat Stroek met hem een borrel ging drinken. "Ik had de naam van de kroeg nog niet genoemd, of de politie haalde die vent uit mijn auto", herinnert de taxichauffeur zich.

Stroek was na de gebeurtenissen over zijn toeren. "Aan de ene kant kun je zeggen dat hij zich heldhaftiger had moeten gedra- gen. Aan de andere kant vreesde hij natuurlijk ook voor zijn hachje aldus mevrouw Leenheer van het taxibedrijf Leenheer en Zoon. "Eén van de andere chauffeurs van het bedrijf is onlangs nog bedreigd met een pistool. Je denkt toch aan je hachje. Al dat geweld tegen taxichauffeurs werkt op je nervositeit", aldus mevrouw Leenheer.

Volgens de politie zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat Harry Stroek verkeerd heeft gehandeld. Justitie is het daarmee eens. De taxichauffeur wordt nog aan de tand gevoeld.

De politie heeft een recherche-assistentie groep geformeerd om het volledige verhaal in deze zaak boven water te krijgen. De mensen die door de brand dakloos zijn geworden, zijn ondergebracht bij familie en het Leger des Heils.

 

Rotterdams Nieuwsblad 13-2-1991

 

 

Pension Heemraadsplein had al dicht moeten zijn

 

Rotterdam - Het pension aan het Heemraadsplein, waar dinsdag brand uitbrak, had eigenlijk al dicht moeten zijn. De gemeente heeft de verplichte sluiting op 30 januari officieel bekendgemaakt. Het gebouw voldeed niet aan de hygiënische voorschriften uit de logementsverordening. De brandveiligheid was wel in orde.

Op 4 februari heeft de brandweer de brandveiligheid nog gecontroleerd. "Toen bleek dat er één vluchtweg was afgesloten. Dat is tijdens de controle in orde gemaakt. Dankzij die uitgang zijn er dinsdag geen dodelijke slachtoffers gevallen", aldus J.A. Koelmans van de preventie-afdeling van de brandweer. Alle pensions en hotels worden jaarlijks twee keer gecontroleerd door brandweer, GGD en Bouw- en Woningtoezicht. Volgens Koelmans is de toestand van de Rotterdamse logementen goed te noemen.

De dienst Bouw en Woningtoezicht van de gemeente heeft het pension ondanks de overtreding van de regels niet gesloten, omdat je mensen nu eenmaal niet van de ene dag op de andere op straat kan zetten. Bouw en Woningtoezicht was in onderhandeling met de eigenaar over verbeteringen aan het pension, waar voornamelijk Surinamers en Antillianen woonden.

 

Rotterdams Nieuwsblad 13-2-1991