Bewoners van Heemraadsplein in actie tegen nieuw sexpand

Rotterdam - Bewoners van het Heemraadsplein zijn te hoop gelopen tegen de vestiging van wat zij noemen 'een sexpand' op nummer 10 van dat plein, Ze kondigen aan actie te voeren tegen de vestiging daar, een actieplan zal door vijf werkgroepen ten uitvoer worden gebracht.

 

In een brief aan het Rotterdamse gemeente bestuur worden voorbeelden gegeven van de overlast die men van de nieuw gevestigde onderneming heeft of denk te krijgen. “De overlast is op dit moment betrekkelijk subtiel, maar niettemin aanwezig.

Inderdaad geen overburen, zoals de advertentie In de kranten belooft, maar wel een kleine honderd buren aan weerskanten. Dat zo betrekkelijk snel wordt gereageerd op een krante-advertentie zou voortkomen uit het feit dat tijdens de grondige verbouwing van het pand in de buurt al geruchten gingen als zou het huis bewoond gaan worden door een ‘grote sexbaas’. De actiegroep Het Nieuwe Westen/Pupillenbuurtgroep, die namens de bewoners het gemeentebestuur schrijft, wijst er nog eens op dat volgens het bestemmingsplan ook het pand Heemraadsplein 10 een woonfunctie moet krijgen.

 

Rotterdams Nieuwsblad, 29-10-85

 

 

‘Heemraadsplein 10 is geen bordeel’

(Van een onzer Verslaggevers)

 

ROTTERDAM - “Mijn pand een bordeel? Daar is niets van waar. In het huis komen mijn twee zoons en hun vader te wonen. Alleen om een beetje uit de kosten te komen verhuur Ik de eerste etage aan twee meisjes. Maar van uitbreiding, zoals sommige bewoners denken, In helemaal geen sprake."

Janna Bouwens, de eigenaresse van het inmiddels beruchte pand Heemraadsplein 10. reageert verontwaardigd op beschuldigingen van omwonenden dat zij in het pand een nieuw bordeel is begonnen, dat veel overlaat veroorzaakt. Aantijgingen dat aan- en afrijdende klanten er voor zorgen dat de bewoners "in de wachtkamer van een bordeel" zitten, wijst zij resoluut van de hand.

"Ik heb In totaal negen panden. waarvan ik er zeven voor een deel verhuur aan metsjes die daar hun brood verdienen met prostitutie. In feite ben Ik dus niet meer dan een huisbaas. In al de jaren dat ik die huizen verhuur, heb ik nog nooit k!achten gehad. Dat weet ik omdat ik een goed contact heb met de zedenpolitie. Uitbreiden ga ik al helemaal niet. Integendeel: ik heb al één pand gesloten en als het zou kunnen, zou ik al mijn panden vandaag nog verkopen."

 

Heemraadspark

Volgens Janna Bouwens schuilt er een veel groter gevaar In het begin volgend jaar aan te leggen Heemraadspark. "Sommige meisjes die aan de G. J. de Jonghweg tippelen, beginnen daarmee al aan het begin van de Mathenesserlaan. Kan je nagaan hoe het wordt als dat park er eenmaal is."

De bewoners vrezen dat hun woonomgeving gecriminaliseerd wordt. De onderwereld zou het Heemraadsplein, onder andere via het pand van Janna Bouwens, in haar greep proberen te krijgen. "Een grove belediging," reageert de eigenaresse. ..Het Is een fout om de prostitutie en onderwereld op één lijn te stellen. Bovendien, mijn man en ik bemoeien ons met niemand, en zeker niet met criminaliteit."

De bewoners bereiken met hun acties precies het tegenovergestelde effect, meent ze. .,Er Is nog nooit zoveel aandacht geweest voor dat huis als nu, De meisjes kunnen het gewoonweg niet meer aan. Zo meteen staan er nog bussen vol mensen voor de deur. Al die publiciteit werkt voor de actievoerders juist averechts."

Naast de overlaat die de bewoners ondervinden, zouden zij ook worden geïntimideerd. Een moeder met kind die van haar fiets werd gereden, een uitlaat die onder een auto vandaan is gehaald, een moet die door het raam werd gegooid, daar zou de eigenaresse van Heemraadsplein 10 weleens achter kunnen zitten, denken de bewoners.

Janna Boijwens schudt al weer verontwaardigd haar hoofd. Alleen al omdat ik weet dat zij lastig doen, zal ik dit soort fratsen nooit uithalen. Bovendien heb ik én geen tijd én geen zin om andermans auto te vernielen of mensen van de stoep te rijden. Dat is mij te min. Van mij mogen ze alles weten, ik doe alles in het openbaar " Er is echter geen kans dat de prostituées naar elders verhuizen, zeg, Janna Bouwens. "Ik laat mij niet dwingen die twee meiden eruit te halen." klinkt het vatbesloten.

 

Het Vrije Volk, 26-11-1985