Frontale botsing trams

 

Drie van de 27 passagiers die gisteravond gewond raakten bij een frontale botsing tussen twee trams op het Heemraadsplein, liggen nog in het ziekenhuis. Ze hebben één of meer gebroken ledematen. De twee trams van lijn 8 reden door een verkeerd afgestelde wissel om kwart voor zeven tegen elkaar op. De voorste gedeelten zijn total-loss. Direct na de melding kwam een omvangrijke hulpverleningsactie op gang. Er werden in totaal zes ziekenauto’s en twee brandweerauto’s ingezet.

Drieëntwintig slachtoffers werden naar een ziekenhuis gebracht. Beide bestuurders kwamen er redelijk goed van af. Twee passagiers moesten door de brandweer uit het verwrongen staal worden bevrijd.

 

Tram rijp voor schroothoop

 

Vervolg van de voorpagina

 

Een van de twee trams die gisteravond betrokken was bij de frontale botsing op het Heemraadsplein is rijp voor de schroothoop. De tram is volgens een woordvoerder van de RET onherstelbaar beschadigd. Het tweede voertuig hopt het vervoersbedrijf op te kunnen knappen. De schade loopt in de honderdduizenden guldens, aldus de RET. De totaal vernielde tram heeft door de klap de vorm van een sneeuwschuiver gekregen. Het voertuig was dermate beschadigd, dat het niet via de rails kon worden weggehaald. Er moest een dieplader aan te pas komen, die het wrak naar de remise aan de Kleiweg heeft gebracht.

Volgens ooggetuigen brak er onder de zestig á zeventig passagiers, die in de twee trams tijdens het ongeluk zaten, geen paniek uit. De hulpverlening kwam snel op gang.

De zes ambulances waren binnen enkele minuten ter plaatse, terwijl de brandweer enkele minuten nodig had om twee passagiers uit het verwrongen staal te bevrijden. De twee bestuurders raakten eveneens gewond. Eén van hen heeft een gebroken been

 

Rotterdams Nieuwsblad, 15-3-1985

 

 

RET is slecht verzekerd

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM — De RET moet zelf opdraaien voor een flink deel van de kosten van het tramongeluk, dat vorige week plaats vond op het Heemraadsplein. De RET is namelijk niet verzekerd voor de schade aan het voertuig dat het ongeluk heeft veroorzaakt. De schade wordt geschat op 600.000 gulden.

Van beide bij het ongeluk betrokken tramstellen zullen nog slechts enkele onderdelen bruikbaar zijn. De tramstellen waren, volgens een woordvoerder van de RET, bijna afgeschreven.

 

Het Vrije Volk, 20-3-1985