Kapitaal pand aan Heemraadssingel

NATUURVOEDERS ETEN OP STAND

 

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM - Vijf maanden na de sluiting van natuurvoedings-restaurant Zonnemaire aan de Anna Paulownastraat gaat de gelijknamige stichting een groter eethuis openen in een kapitaal pand aan de Heemraadssingel, waar ook nog ruimte is voor het geven van cursussen en het voeren van een secretariaat.

 

Vrijdag 13 juni ging Zonnemaire dicht; het pand aan de Anna Paulownastraat moest voor de stadsvernieuwing worden gesloopt. Ofschoon de laatste dag een feestelijke was — We willen niet chagrijnig en klagerig doen".- bezorgde de sluiting van het eethuis de stichting grote zorgen. Hoe aan een ander pand te komen, dat bovendien gunstig ligt? Dankzij intensieve zoekacties naar leegstaande panden en de contacten met een vermogende sympathisant kon dat probleem snel worden opgelost. De man die de idealisten van de stichting een warm hart toedraagt, heeft het vijf verdiepingen, tellende en tegenover de "appels van Kees Franse" gelegen pand nummer, 186 voor ruim een half miljoen gekocht en aan Zonnemaire in huur gegeven. In het sousterrain zal een ruime, keuken worden ingericht, daarboven een restaurant (met zijn rond zeventig stoelen tweemaal zo groot als de "Anna Paulownastraat", twee - verdiepingen zullen worden gebruikt als cursusruimte en op de bovenste etage komt het secretariaat . Voor andere vestigingen van de stichting, die veel aan de weg timmert en haar succes steeds ziet groeien, heeft deze ontwikkeling wel consequenties. Voor de bakkerijen; aan de Blankenbergstraat en de Brede Hilledijk, welke laatste tevens natuurvoedingswinkel is, verandert er niets, evenmin voor de winkel aan de. Eerste Middellandstraat. De boven deze winkel gelegen cursusruimte zal in de toekomst echter niet meer als zodanig gebruikt worden. Zonnemaire gaat hier boeken verkopen en wil er een lunchroom starten. Het secretariaat van de stichting, die zon twintig mensen in vaste dienst heeft zal uit de Bajonetstraat verdwijnen.

 

Verbouwen

De komende tijd zal een groot deel van de energie van de stichting gaan zitten in de verbouwing van het nieuwe pand. Eind november denkt zij daar daarmee klaar te zijn. Het restaurant zal vijf dagen per week geopend zijn; de sluitingsdagen zijn maandag en dinsdag. Sinds de stichting ruim een maand geleden de voormalige ambtswoning van burgemeeste! Van der Louw aan de Ringvaartweg kraakte kan ook die volgens woordvoerder Rob Baris als Zonnemairevestiging beschouwd worden. Behalve als huisvesting van Baris dient het pand als studiecentrum voor de medewerkers en is er de biblio-,theek gevestigd. Verder worden hier de deelnemers aan cursussen gehuisvest.  Baris is zeer optimistisch over de toekomst van het door de stichting opgeknapte pand. Het is destijds eigendom geweest. van mr. Staab, die raadslid in Rotterdam is geweest Hij is nu burgemeester van Wassenaar en heeft het huis verkocht aan de gemeente als ambtswoning onder de voorwaarde dat hij het kan terugkopen als het niet meer daarvoor gebruikt wordt. Wij hebben al contact met Staab Gehad en zeer waarschijnlijk kunnen we het van hem huren."

 

Het Vrije Volk  23-8-1980

 

 

Stichting Zonnemarie failliet

ROTTERDAM  -De Stichting Natuurvoeding Zonnemaire in Rotterdam is failliet. Het bedrijf met twee winkels ; (Middellandstraat en Brede Hilledijk), twee bakkerijen (Blankenburgstraat en Hilledijk) en een eethuisje (aan de Middellandstraat) heeft een: schuld van om en nabij de 400.000 gulden. De 17 medewerkers hebben tezelfdertijd besloten het faillissement aan te vragen; als n van de schuldeisers, te weten de Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf, dat deed.

Deze bedrijfsvereniging zal aan het einde van dit jaar een claim hebben van 100.000 gulden op de Stichting Zonnemaire. De belastingdienst vordert iets minder en daarnaast heeft men nog een groot aantal schuldeisers voor kleinere bedragen. Met ingang van vandaag zijn de bakkerijen en het eethuisje gesloten.

Alleen de winkels zijn nog open omdat die kunnen teren op hun eigen voorraad levensmiddelen en andere goederen. Als curator mr. O. J. R. Bakker dat wil, worden de twee winkels met onmiddellijke ingang gesloten.

De Stichting Natuurvoeding Zonnemaire is ongeveer, acht jaar geleden opgericht. Een groot aantal mensen heeft zich betaald en onbetaald ingezet voor het macrobiotische bedrijf. Juist dit leidde, vooral in de beginjaren, tot onoverzichtelijke situaties. Het was onduidelijk of mensen betaald kregen voor werk, ofwel dat ze het op basis van vrijwilligheid deden.

Noch de belastingen, noch de Bedrijfsvereniging voor het Bakkersbedrijf zeiden wijs te kunnen uit de administratie en sloegen de stichting voor een bepaald bedrag aan. Die schulden heeft men getracht weg te werken.

Pas een jaar geleden trok men Otto Haspers als manager aan. Hij heeft samen met administrateur Marcel Derkse geprobeerd het zakelijk inzicht in te brengen, dat de Stichting tot dan toe ontbeerde.

Dit jaar kreeg de stichting het gebruik van een pand aan de Heemraadssingel in Rotterdam tegenover de Appels van Kees Franse. Daar zou de administratie, een restaurant en een winkel worden ondergebracht. Men is al begonnen met de verbouwing. Daar dit pand onder een aparte BV valt, hoop Zonnemaire dat dit project buiten het faillissement valt.

 

Het Vrije Volk  26-11-1980

 

 

Natuurvoedingsrestaurant

A ROTTERDAM - Medewerkers van de kort geleden failliet gegane Stichting Zonnemaire openen woensdag een natuurvoedingsrestaurant aan de Heemraadssingel. Bovendien starten zij in Januari opnieuw met een winkel en bakkerijen.

 

Het Vrije Volk  23-12-1980

 

 

Zonnemaire stort zich op voedselmarkt

Zomerfestival met veel etenswaren

 

(Van een onzer verslaggeefsters)

ROTTERDAM — Er zijn nog een hoop vooroordelen. Ze vinden ons raar, type geiteharen sokken je weet wel. Mensen denken ook dat het makrobiotische eten slecht van smaak is en het er vies uitziet." Zonnemaire en het Oost-West-Centrum willen graag laten zien hoe smakelijk hun maaltijden zijn en welke activiteiten ze ontplooien. Ze houdt op de Heemraadssingel in Rotterdam bij de grote houten appels van Franse morgen een groot zomerfestival.

Behalve eten en drinken in het openluchtrestaurant met terras, kunnen bezoekers luisteren naar muziek en zich informeren bij de diverse kraampjes. De kinderen mogen meedoen aan allerlei spelletjes. Topper van het openluchtfestijn is de Indiase meester van de drums, Zamir Ahmad Khan. Bij slecht weer wordt een toevlucht gezocht in het gebouw van Zonnemaire, Heemraadssingel 186 in Rotterdam.

Momenteel werken 25 mensen bij Zonnemaire onder wie tien; vrijwilligers. Het restaurant loopt prima. Na de verhuizing uit de Anna Paulownastraat richt het zich op een breder, publiek. Van een eethuisje is het een middenklasse restaurant geworden met' een enorme variteit aan menu's. De prijzen zijn eveneens gestegen, maar daarvoor krijgt men verzorgde en heerlijke gerechten. Zelfs patat met mayonaise van het huis staat nu op de kaart. Hoewel er weinig voedingsstoffen in een aardappel zitten, vindt chef de cuisine Robert dat ook de gasten in het makrobiotische restaurant best mogen genieten. Als je maar niet elke dag frieten eet."

Zonnemaire doet steeds meer. Bij het komende New Pop zullen ze het restaurant verzorgen. De makrobioten zijn zelfs te vinden op bruiloften en partijen. Het afhalen van maaltijden neemt even eens toe. Een ouder echtpaar komt trouw iedere dag een pannetje gezond voedsel halen. We willen, dat eten van het dienstencentrum niet meer' kregen de koks eens te horen.

Niet alleen het restaurant, ook andere projecten vallen onder de b.v. Zonnemaire: Een experimenteel, landbouwproject in Oude-Tonge, een brood en banketbakkerij.

In samenwerking met de Volksuniversiteit gaat het Oost-West centrum, apart maar onverbrekelijk , verbonden met Zonnemaire, cursussen geven de komende winter. Ook in eigen huis wordt aan scholing gedaan. Liefhebbers kunnen zich in het makrobiotisch centrum bekwamen in de kookkunst. De activiteiten strekken zelfs verder dan het voedsel. Yoga, Tai-chi, natuurgeneeskunde zijn eveneens te beoefenen aan de Heemraadsingel. Er is onlangs een boekje uitgebracht 'Stad Rotterdam als natuurgebied' met foto's van wilde planten die in het hartje van de stad bloeien.

De bedoeling is om in de toekomst meer te doen aan cultuur. Eens per veertien dagen wil men muziekavonden houden. Meester Khan zal in oktober starten met muzieklessen aan bespelers van allerlei Indische instrumenten. En zo zijn er allerlei plannen en ideen.

Wie er nog meer van wil weten, kan zich gratis orinteren op het zomerfestijn morgen, dat begint om 17.00 uur of anders een keer-langs gaan bij Zonnemaire.

 

Het Vrije Volk  24-7-1981