Tram brandde uit

 

De brand die op 13 maart 1979 op het Heemraadsplein een tram volledig vernielde, ging de geschiedenis in als “het raadsel van lijn 4”. De brand veroorzaakte een enorme rookontwikkeling en was ’s middags om kwart voor vijf bij het beginpunt van de lijn door twee passagiers die net wilde instappen ontdekt. De trambestuurder zat op dat moment in het wachthuisje, mar was te laat om de RET-centrale te kunnen waarschuwen. Ook de stroombeugel kon niet meer worden neergelaten. Het vuur verwoeste in korte tijd het tramstel. De bovenleiding smolt en ook kwam voor korte tijd de buurt zonder stroom.

 

Bron: Rotterdam in vuur en vlam, René van der Beek en Hans Soeters, uitgave RN, p. 124

 

Brand verwoest tramstel

ROTTERDAM - Op het Heemraadsplein is gistermiddag bij het eindpunt van lijn 4 een compleet. tramstel volledig in vlammen opgegaan. Twee passagiers die in de tram zaten, konden er net op tijd uitkomen. Hoewel de brandweer vrij snel ter plaatse was, heeft men niet kunnen voorkomen dat het tramstel helemaal werd verwoest De oorzaak van de brand was vermoedelijk kortsluiting. Trambestuurder C. J. Vermeulen die het wachthokje bij het eindpunt was binnengegaan, werd door, voorbijgangers naar buiten gehaald, die er hem op wezen dat er rook uit de tram kwam.

„Ik kon het eerst niet geloven, maar toen ik de tram binnenkwam zag ik al aan alle kanten vlammen. Ik heb nog geprobeerd de stroombeugel naar beneden te halen, maar door de hitte was dat niet meer mogelijk. Een buschauffeur reikte me een brandblusser; aan, maar daar kon ik niets mee uitrichten. Het lukte nog om het kistje met geld en kaarten te pakken. Even nadat ik er uit was. gesprongen, stond de hele tram in lichterlaaie", aldus trambestuurder Vermeulen, die na het gebeuren bleek zag van schrik. - Amateurfotograaf A. de. Reus van het Heemraadsplein rende toen hij de vlammen zag naar buiten en schoot voor HVV o.a. een fraaie foto van de voorzijde van de brandende tram. Op het hoogtepunt van de brand sloegen de vlammen metershoog uit de tram naar buiten. Door de hitte kwam de stroomdraad naar beneden. Daarbij deden zich enkele knallen voor. Het verkeer rond het Heemraadsplein kwam helemaal vast te staan. Omstanders vroegen zich vertwijfeld af of er nog mensen in de tram zaten. Dit bleek echter gelukkig niet: het geval te zijn. Op de vraag of hij de schrik van zijn leven had gekregen, antwoordde bestuurder Vermeulen: „Ik ben al zestien jaar trambestuurder, maar dit heb ik. nog nooit meegemaakt.' Ik heb barstende koppijn, dat zal wel I van de schrik zijn.'Maar morgenvroeg om zes uur ben ik present om weer.: te gaan rijden hoor.” Het uitgebrande tramstel is naar de remise Delfshaven gesleept. De schade bedraagt meer dan een half miljoen gulden.".

 

Het Vrije Volk, 14-3-79

 

Wie zag brand in tram?

ROTTERDAM - De politie is op zoek naar mensen die dagmiddag op het Heemraadsplein getuigen waren van brand in een tram van lijn 4. Politiebureau Marconiplein ■' telefoon 143144, toestel 14

 

Het Vrije Volk, 17-3-79

 

 

Tram verandert in laaiende vuurzee

 „Het was een kwestie van seconden”

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM f - Midden op het Churchillplëin is gistermiddag een tram van de RET volledig in vlammen opgegaan. Niemand raakte daarbij gewond. De vijftig mensen die in de tram zaten konden er ternauwernood uitkomen. '"Toen ik ' naar m'n spullen greep waren de vlammen al achter me", vertelde, de geschrokken bestuurder P.V de Ruiter, terwijl hij naar de smeulende resten van lijn 6 keek.

De politie vermoedt dat de brand is gesticht door baldadige jongeren. Passagiers weten te vertellen dat enkele  jongeren met brandende veters hebben gespeeld. Rotterdammer A.. J. Hartensveld die op de Westzeedijk instapte vertelde: “lnèens zag ik een beetje rook bij de draaicirkel van de twee tramstellen. We stonden net stil bij de halte naast een houten keet op de.Schiedamsedijk.". De:rook werd Steeds heviger.; Er is geen paniek onder de mensen ontstaan. Iedereen kon er snel uitkomen. Nee, ik ben niet geschrokken," zei de trampassagier. Door de enorme hitteontwikkeling smolten de remmen en reed de brandende tram vanzelf zo’n vijftig meter verder en kwam op het Churchillplein tot stilstand.' Binnen enkele seconden stond het voertuig in lichterlaaie. Dikke zwarte rookwolken gingen mieters hoog de lucht in. De brandweer, die. snel ter plaatse was, kon niets meer uitrichten. Het tramstel brandde volledig uit..

Bestuurder De Ruiter vertelde: "Passagiers waarschuwden me dat er rook uit het midden kwam. Het leek wel een rookbom. Ik heb direct alle deuren opengegooid. Het was een kwestie van seconden. Op het moment toen het gebeurde heb ik gewoon gedaan wat er moest gebeuren, maar, zodra ik buiten was stond ik wel te trillen.

Ik ga gewoon weer rijden. Nee, morgen niet want dan heb ik een vrije dag. "Hierop zei één van de collega's van trambestuurder. De Ruiter: "En vandaag nog wel je dienst afmaken hé."

Bij de RET gaat men er vanuit dat het tramstel rijp is voor de sloop. De schade wordt op één miljoen gulden geschat.

Begin dit jaar brak er op de hoek van de Claes de Vrieselaan en de; Mathenesseriaan ook al brand uit in een tram van lijn 8 Op 13 maart ging op het Heemraadsplein een tramstel van lijn 4 volledig in vlammen op. Volgens RET-woordvoerder Hans Reinders brak toen op dezelfde plaats als gisteren in het voertuig brand uit.

Bij de RET heeft men nooit precies kunnen vaststellen wat de juiste oorzaak van deze brand was. Wel staat vast dat het geen technische storing betrof. Men vermoedt dat de brand werd veroorzaakt door vuil, dat in het draaistel dat de beide rijtuigen met elkaar verbindt was terecht gekomen.

"Toen we dit constateerden hebben we een aantal stellen aangepast. Met het tramstel dat nu is uitgebrand was dat nog niet gebeurd," aldus RETwoordvoerder Hans Reinders.

De recherche is inmiddels een onderzoek naar de oorzaak van de brand gestart. Eén van de passagiers die in de tram zat vroeg zich na de brand af: "Hoe moet ik nu thuiskomen.".

 

Het Vrije Volk, 25-9-79