Duistere steekpartij op Heemraadssingel

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM - De 37-jarige Rotterdammer R. P. van Klaveren uit de Kettingstraat is vannacht na een aanrijding op de kruising Heemraadssingel- Nieuwe Binnenweg enkele maten met een mes in de hartstreek gestoken. De politie noemt de steekpartij een duistere en verwarrende zaak. De toestand van de man wordt kritiek genoemd. Sinds vanmorgen ligt hij op de operatietafel in het Dijkzigtziekenhuis. De operatie zal vermoedelijk de hele dag duren.

De Rotterdammer werd vannacht omstreeks half vijf;badend in het bloed op het kruis-

punt aangetroffen. Aan zijn vernielde auto was te zien, dat hij even tevoren een aanrijding had gehad. Even later meldde zich een man bij de politie, die verklaarde dat hij op het kruispunt bij een aanrijding betrokken was geweest.

De man, van wie de politie nog geen nadere bijzonderheden wilde verstrekken, is ingesloten. Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre hij bij de steekpartij betrokken was.

Direct na het vinden van de zwaargewonde heer Van Klaveren werd het onlangs opgerichte, speciale arrestatieteam van de Rotterdamse politie 880 (Bureau Bijzondere Opdrachten) ingeschakeld. Leden van dit team kamden ondermeer de omgeving van de Heemraadssingel en de Nieuwe Binnenweg uit. Bij dit onderzoek werd het wapen waarmee de Rotterdammer is: gestoken niet gevonden.

Een lid van het 880-team doorzoekt na de steekpartij een afvalbak op het steekwapen.

 

Het Vrije Volk, 9-1-1978

 

Steekpartij na botsing

 

Vanmorgen heeft de politie de 37-jarige Rotterdammer R.P. van Klaveren, zoon van de ex-boxer Bep van Klaveren, door een messteek verwond naast zijn auto aangetroffen. De man wordt geopereerd in het Dijkzichtziekenhuis, waar zijn toestand zorgwekkend wordt genoemd. Van Klaveren lag naast zijn auto op de hoek van de Heemraadssingel en de Nieuwe Binnenweg. Tegen zijn auto was een andere personenauto gebotst. Van de bestuurder was geen spoor. Wel meldde zich later een man bij de politie die zei een aanrijding op die hoek te hebben gehad. De politie vermoedt dat hij de dader is

 

Rotterdams Nieuwsblad, 9-1-1978

 

 

Mysterieuze steekpartij: dader aangehouden

 

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM - De 28-jarige Rotterdamse handelaar H. van der R. heeft tegenover de politie bekend, dat hij zondagnacht de 37-jarige Rotterdammer R.P. van Klaveren met een mes heeft gestoken. De steekpartij vond na een aanrijding plaats op een kruispunt op de Heemraadssingel.

Van der R. meldde zich bij de politie met de mededeling dat hij betrokken was geweest bij een normale aanrijding. Later gaf hij toe Van Klaveren, zoon van de oud-bokser Bep van Klaveren te hebben neergestoken. Over de motieven van de steekpartij is nog niets bekend. "De achtergronden zijn vrij duister", zegt een woordvoerder van de politie.

De toestand van R.P. van Klaveren die zwaar gewond raakte bij de steekpartij, blijft onverminderd ernstig. De Rotterdammer kon nog niet door de politie worden gehoord.'

 

Het Vrije Volk, 10-1-1978

 

 

Vete leidde tot messteek

 

Rotterdam – Niet de ruzie over een aanrijding, maar een al maanden bestaande vete met de 28-jarige handelaar Harry van der R. is gisteren de 37-jarige Ronnie van Klaveren bijna fataal geworden. De zoon van oud-boklser Bep van Klaveren was met een ernstige messteek in zorgwekkende toestand naar het Dijkzichtziekenhuis gebracht. Na een langdurige operatie was het levensgevaar geweken.

 

Harry van der R. had al maanden ruzie met van Klaveren omdat hij niet kon verkroppen dat die hem had ontslagen als barbeheerder. Van Klaveren vond dat de zaak te weinig opbracht

 

Gistermorgen kwamen de mannen elkaar in hun auto’s op de kruising Heemraadssingel-Nieuwe Binnenweg tegen. Van der R. dwong de ander via een aanrijding tot stoppen. Er ontstond een woordenwisseling, waarbij de handelaar Van Klaveren een messteek toediende. Volgens Van der R. maakte de ander een gebaar alsof hij een pistool wilde pakken en wilde hij met het mes Van Klaveren op afstand houden.

 

Rotterdams Nieuwsblad, 10-1-1978

 

 

 

Neergestoken man had allang ruzie met belager

 

(Van een onzer verslaggevers)

ROTTERDAM - Vandaag fa de 28-jarige handelaar Harry van der R. die zondagnacht de 30-jarige Rorihie van Klaveren op de Heemraadssingel voor de Rotterdamse officier van justitie geleid. Uit verklaringen van zowel de vader van het slachtoffer, de oud-bokser Bep van Klaveren, als de politie blijkt, dat het tweetal al geruime tijd ruzie had.

Tijdens de steekpartij werd R. van Klaveren onder meer in de hartstreek geraakt. In zorgwekkende toestand werd hij zondagnacht naar het Dijkzigtziekenhuis vervoerd. „Het gaat nu heel goed met 'm, over een dag of tien mag hij uit het ziekenhuis", vertelde Bep van Klaveren gistermiddag.

De ruzie ontstond in de vier maanden dat Harry van der R: tijdens afwezigheid van Van Klaveren, diens bar op de 's Gravehdijkwal niet alleen beheerde maar ook uit eigener beweging sloot. Volgens de verklaring van Van der R voelde hij zich sinds die tijd door Van Klaveren bedreigd en hij vond dat daar nu maar eens een einde aan moest komen" aldus een woordvoerder van de politie.

In de nacht van zondag op maandag dwong Van der R. de auto van Van Klaveren op de kruising Heemraadssingel- Nieuwe Binnenweg met geweld tot; stoppen. Omdat de eerste, volgens zijn zeggen dacht dat Van 'Klaveren een wapen te voorschijn wilde halen - sinds de ruzie tussen hét droeg hij voortdurend een zwaar slagwapen bij zich - stak hij hem enkele malen met een mes. De ruzie tussen het tweetal zou veel diepere achtergronden hebben. De werkelijke oorzaak zou te; maken hebben met de handel in drugs. Daarover wil de politie, echter niet meer kwijt dan „Geen van',tweeën willen ze erover praten. De vermoedens zijn er wel maar we hebben geen. feiten" aldus een woordvoerder.

Direct na het vindenvan de neergestoken Ronnie van Klaveren schakelde de politie enkeIe leden van het onlangs opgerichte speciale arrestatieteam 880 in. Ditzelfde was woensdag het geval toen een vrouw uit de Essenburgstraat er melding van maakte, dat ze door haar ex vriend was

Volgens een woordvoerder van de politie is het sinds de oprichting van het Bureau Bijzondere Opdrachten gebruikelijk dat mensen daarvan worden ingeschakeld, zodra men vermoedt dat er ook maar enigszins sprake van zware misdaad is.

 

Het Vrije Volk, 13-1-1978