Spreeuwenpraat

 

'n Heerlijk winters tafereel zag Pieter gistermorgen op het kruispunt Heemraadssingel-Nieuwe Binnenweg. Vooral in het zuidelijk deel van de singel zwemmen op het ogenblik honderden eenden. Men ziet er ook een groot aantal zwanen. De buurtbewoners hebben er kennelijk veel genoegen in om de vogels te voeren. Het is daar dan een leven van jewelste vooral omdat ook de duiven, de meeuwen en de mussen een kruimeltje willen meepikken. De meeuwen waren het felst. Ze joegen achter de eenden aan om hun een korst brood uit de snavel te pikken. Vaak. ging zo'n korst in een half dozijn snavels over. Eigenlijk kon niemand rustig van zijn twaalfuurtje genieten, behalve dan, de zwanen die zich hautain tussen de woelige menigte bewogen. En daar was dan die kleuter. Mocht met moeder mee om de eendjes te voeren. Het zakje met de stukjes brood ging open. En toen kwamen de tranen. Wat doe je als beginnend mensje van vier, vijf turven hoog met van die grote witte vogels, die afschuwelijk krijsend op je afkomen. Dan wordt het eendjesvoeren een nachtmerrie. Pieter vindt de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadssingel altijd een sfeervol punt. Ik sta daar graag op de tram te wachten. Mooie singels, een poffertjeskraam, een groentestalletje en een omgeving met eind-vorige- en begin-deze-eeuwse huizen, die wat meer karakter hebben dan de nieuwbouw van nu. En de drukte daar heeft iets gezelligs.

 

HVV, 30-1-1965

 

Pieter sprak ook nog met de heer Spaan. Hij is zondagmorgen voor Dierenbescherming al vroeg op pad geweest. Een caféhouder van de Heemraadssingel had hem gebeld: Een van de zwanen had een grote wond onder de vleugel. Toen de heer Spaan op de Heemraadssingel arriveerde, had de gemeente de zwaan al weggehaald. Men vermoedt, dat er met een windbuks of iets dergelijks op de vogel is geschoten. De politie zal het onderzoeken. Als het vermoeden juist is: wie doet er nu zo iets? Aan die zwanen van de Heemraadssingel beleven we allemaal ons plezier. Bij de Nieuwe Binnenweg worden ze door moeders en kinderen gevoerd. Wachtend op lijn 4 heeft Pieter er 'n poos met plezier naar staan kijken. Ik kom hier iedere dag vele keren langs, 't Is een mirakel zo snel die jonge zwanen groeien. Je ziet ze met het uur groter worden", zei de conducteur. En dan maar schieten!

 

HVV, 9-8-1965

 

Op naar het water

 

Het lijkt het begin van het sprookje: ,Zwaan-kleef-aan", maar het is waar gebeurd. Zaterdag zijn meer dan honderd gemeentelijke zwanen per bestelauto van hun winterverblijf in de Boezemsingel naar hun broedgebied elders in de stad gebracht. De zwaan van onze foto werd op het gazon van de Heemraadssingel losgelaten en ging met haast te water. De Rotterdamse eenden en zwanen zijn dit jaar een paar weken later dan gewoonlijk „uitgezet", maar ze bevolken nu de singels- en vijvers weer, zij het nog niet bij een prettige temperatuur.

 

HVV, 28-3-1955