Vermoordde Antwerpenaar ook pastoor?

Dader overval in Wuustwezel te Rotterdam gearresteerd

 

Dank zij de oplettendheid van een hotelhouder is gistermiddag te Rotterdam de tweede dader van de roofoverval in Wuustwezel gearresteerd. Van de naar schatting een miljoen Belgische franks (ongeveer 80.000 gulden), die hij woensdag uit het wisselkantoor in het Belgische grensplaatsje had weten te bemachtigen, had hij er nog 31.000 op zak. Toen rechercheurs gistermiddag de hotelkamer binnenkwamen om de man te arresteren, lag er op de tafel een geladen pistool. De arrestatie ging echter zo vlug in zijn werk, dat de man er geen gebruik van kon maken. De overvaller, de 29-jarige grondwerker P. L. B. uit Antwerpen, werd ingesloten. Hij heeft inmiddels een volledige bekentenis afgelegd.

 

B. was vrijdagavond in het hotel aan het Heemraadsplein te Rotterdam gearriveerd, waar hij om een kamer had gevraagd. Hij was doornat en vertelde dat hij in een plensbui verzeild was geraakt. De man legitimeerde zich met een Belgisch identiteitsbewijs uit het plaatsje Zandvliet en betaalde zijn kamer vooruit.

 

De hotelhouder vond de houding van de Belg wat vreemd en toen hij in de krant het relaas van de overval te Wuustwezel las besloot hij de politie op te bellen, met het verzoek eens een onderzoek in te stellen. Na een telefoontje met Antwerpen kwam de politie te weten, dat de identiteitskaart door iemand in Zandvliet werd vermist. De hotelgast moest dus onder een valse naam te Rotterdam verblijven en men besloot hem eens aan de tand te voelen.

De Belg was echter lange tijd niet in het hotel aanwezig. Eerst gistermiddag had men succes. De deur van zijn kamer bleek namelijk op slot te zijn, hetgeen erop wees dat hij thuisgekomen was. Om geen argwaan te wekken klopte de echtgenote van de hotelhouder op de deur van zijn kamer, waarbij zij hem verzocht open te doen. Na enkele ogenblikken werd de deur op een kier geopend, echter ver genoeg om er een voet tussen te zetten. Met de revolver in de aanslag drongen enkele agenten naar binnen waarna de verraste Belg spoedig was gearresteerd. Op de tafel lag een pistool.... B. heeft intussen reeds een bekentenis afgelegd. Hij had vrijdag j.l. in Belgi‘ een auto ontvreemd, doch was in zijn haast om ver over de grens te komen ergens in een sloot gereden. Zo kwam het, dat hij kletsnat te Rotterdam arriveerde.

 

De politie vermoedt, dat de Antwerpenaar de pastoor Notebaert te Ledeberg, een voorstadje van Gent, heeft vermoord. Zoals bekend, werd pastoor Notebaert op 10 juli j.l. door een man bezocht, die een onderhoud van ongeveer een half uur met de geestelijke had. Op een gegeven ogenblik hoorde het dienstmeisje de pastoor roepen: ăAls u mij wilt vermoorden, doe het dan maar" Er klonken vier schoten en toen het meisje de kamer binnenkwam, vond zij de pastoor doodgeschoten op de grond liggen. Vanmorgen is de Antwerpenaar in verband hiermee door een Belgische politieman in Rotterdam verhoord. De man zal waarschijnlijk aan Belgi‘ worden uitgeleverd.

 

Leeuwarder courant, 2-8-1959