Nog geen oplossing lastige bewoner 50+flat

 

Rotterdam Het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) is er nog niet in geslaagd de rust in zijn 50-plusflat aan de Heemraadsingel weder te laten keren. "Vorige week zat een aantal fietsen in de berging onder de blauwe verf. Er is brand gesticht in een vuilcontainer, plantjes verdwijnen in de recreatiezaal van de tafels en ook een fotolijstje moest het ontgelden," zegt de  81-jarige voorzitter van de bewonerscommissie T. Twigt. "We gaan er van uit dat het door dronkelappen gebeurt, maar er staan geen naamplaatjes bij." Toch vermoeden de meeste bewoners dat de vernielingen het gevolg zijn van de problemen met een lastige bewoner. Nadat op 5 januari een bewoner in Lieve Vlieger 2 overleed, plaatste het WBR al de volgende dag een nieuwe bewoner in de benedenwoning. De vrouw was nog geen 50 jaar oud, maar moest van elders verhuizen door brandschade. Al snel bleek het niet te vlotten tussen de nieuwe bewoonster en de overige flatbewoners.

Over en weer werden beschuldigingen en verwijten gemaakt. De nieuwe bewoonster en haar visite betichtten de rest van discriminatie vanwege haar buitenlandse komaf. De flatbewoners meenden dat de vrouw regelmatig een flinke slok dronk en dan in kennelijke staat de gang bevuilde en bezoekers van de klaverjasavonden of passanten in de gang voor rotte vis uitmaakte en in het gezicht spuugde.

Later bij de kantonrechter verklaarde de vrouw haar gedrag overigens als verschijnselen van haar suikerziekte. De situatie escaleerde. De vrouw greep een flatbezoeker hardhandig bij de keel en er volgden pesterijtjes als het plaatsen van bloembakken voor deuren. Uiteindelijk zag het WBR zich gedwongen om de vrouw de huur op te zeggen. De kantonrechter bepaalde op 4 maart dat de vrouw en het WBR moeten proberen om het eens te worden over een verhuiskostenregeling en een nieuwe woning. Voorlopig is de zaak aangehouden tot medio april.

"De sfeer is hier nu rot natuurlijk," zegt Twigt. "We hielden altijd themamiddagen over verschillende onderwerpen, maar de mensen zijn ongerust en komen niet graag meer omdat ze bang zijn voor verstoringen. Mensen die op dezelfde gang wonen zijn bang en angstig om haar of haar vrienden tegen te komen. De kans op een uitbarsting is constant aanwezig. Het WBR heeft de fout gemaakt haar hier te plaatsen, laten ze dan snel een oplossing vinden en niet moeilijk doen over geld. Hier is de situatie onhoudbaar geworden. Omdat het WBR nog steeds geen gevolg heeft gegeven aan de suggestie van de kantonrechter stellen we met de bewoners een petitie op, die we op 15 april aan de huisbaas zullen aanbieden." WBR-woordvoerder K. van Rijn laat weten dat het woningbedrijf de vrouw inmiddels een andere woning heeft aangeboden. "Maar die heeft ze geweigerd," aldus de woordvoerder. "We bieden haar binnenkort opnieuw een huis aan en ook over de onkostenvergoeding zijn we het eens geworden."

 

Rotterdams Dagblad, 5-4-1997