‘Pas op het laatste van de gijzeling werd ik bang’

 

door JAN ROZENDAAL

vervolg van de voorpagina

 

Rotterdam – “Ik ben opgelucht en blij dat ik gezond ben”, aldus de Rotterdamse huisarts J. Hekman gistermiddag. Hoewel de gijzelaar verklaarde in het begin niet bang te zijn geweest voor zijn opponent en langdurige gesprekken met hem te hebben gevoerd, werd de situatie in de woonkamer met het verstrijken van de tijd steeds bedreigender.

 

“Op het laatst werd ik pas bang”, aldus de arts. De gijzelnemer raakte uitgeput. Als hij dan dreigde in te dutten, schrok hij weer wakker met het geweer in zijn hand. Hekman zat al die tijd op niet meer dan anderhalve meter afstand.

Om drie uur zaterdagmiddag drong de gijzelnemer op de Heemraadssingel, gewapend met een dubbelloops jachtgeweer de woning van huisarts J. Hekman, wiens vrouw en drie kinderen niet thuis waren, binnen. Even na half tien in de avond, toen gijzelnemer en gijzelaar korte tijd in aparte vertrekken van het huis waren, overmeesterde het arrestatieteam van de Rotterdamse politie de man.

Op dat moment was de politie juist bezig maatregelen te nemen om aan de eis van de gijzelnemer te voldoen. Een niet alledaagse eis: via het half elf journaal op de televisie moesten wetenschappers worden opgeroepen, die konden bevestigen dat de man gedachten over kan brengen op andere mensen. Zelf zegt de man over deze telepatische gaven te beschikken en de wetenschapper die dat wil bevestigen zou 40.000 gulden van hem krijgen. Om zijn zin te krijgen had hij de huisarts in gijzeling genomen

 

Veroordeeld

Om tien over drie belde de arts, gedwongen door zijn belager, naar de politie met de mededeling: “Ik wordt gegijzeld”. Daarop nam de gijzelnemer de hoorn over en noemde zijn naam. Het bleek om een 25-jarige Rotterdammer te gaan, die al enkele keren voor geweldsdelicten is veroordeeld. Hij behoorde op dat moment in de rijkspsychiatrische inrichting in Eindhoven zijn tbr-vonnis uit te zitten, maar was vrijdagavond weggelopen van een (bewaakte) afdeling.

Direct nadat de identiteit van de gijzelnemer bekend was, heeft de politie per helikopter de twee Eindhovense psychologen, die de man behandelden laten overvliegen. Want hoewel aan zijn geestelijke vermogens mocht worden getwijfeld, was hij daarom niet minder gevaarlijk. Zodoende ook werd de hele omgeving afgesloten en mochten omwonenden hun huis niet uit of in.

 

Volgen

In het totaal een uur – enkele keren werd het contact verbroken – hebben de psychologen via de telefoon gepoogd de man te bewegen zich over te geven. Via de politieradio was diverse keren het bericht op te vangen dat hij ‘de pers wilde spreken en zich daarna over zou geven’. Maar de politie wilde op die eis niet ingaan, zeker niet zolang de man noch gewapend was. Als compromis is daarna overeengekomen het bericht via het journaal te verspreiden.

Inmiddels had het arrestatieteam zich zo geposteerd dat men de gedragingen van gijzelnemer en zijn slachtoffer op de voet konden volgen. Toen op een gegeven moment, even na half tien, de arts koffie aan het zetten was in de keuken, werd de man in de woonkamer door vier leden van het team overmeesterd.

Gijzelaar Hekman verklaarde zondagmiddag dat hij niet bang was voor de hem onbekende man. Want ondanks dat de moeder van de dader naast de arts woont (zijn praktijk is ergens anders), kende Hekman zijn gijzelnemer niet. De politie gaat er dan ook nog steeds van uit dat Hekman een willekeurig gekozen slachtoffer is.

De arts heeft tijdens de gijzeling ook geprobeerd op zijn opponent in te praten. Hierdoor ontstond, ondanks de hachelijke situatie, toch een soort vertrouwensband, waardoor de man zijn gijzelaar alleen naar de keuken liet gaan om koffie te zetten. Daarna greep het arrestatieteam in.

Vandaag zal de arrestant verder worden verhoord door de politie en morgen worden voorgeleid bij de officier van justitie.

 

Rotterdams Nieuwsblad, 3 juli 1989

 

 

Gijzelnemer was Unifilsoldaat

ROTTERDAM — T.H. (25) die zaterdag huisarts J. Hekman in diens woning aan de Heemraadssingel te Rotterdam zeven uur lang gegijzeld hield, wordt morgenochtend voorgeleid aan de officier van Justitie. De politie beschouwt de verdachte, een Rotterdammer, als gevaarlijk. De gijzelnemer, een voormalige Unifil-soldaat, zat een tbs-straf uit in de psychiatrische kliniek de Grote Beek in Eindhoven. Volgens een directiewoordvoerder is H. daar niet ontsnapt, zoals eerder werd aangenomen, maar verkeerde hij in een behandelingsstadium waarin hij bewegingsvrijheid kreeg tot de naaste omgeving van de kliniek. Een politiewoordvoerder zegt dat het volgens de psychiaters die de verdachte in de kliniek behandelden niet duidelijk is of diens Unifil-verleden verband houdt met zijn gewelddadige optreden. H. zat een tbs-straf uit wegens een reeks geweldsdelicten. De arts die werd gegijzeld maakt het volgens de politie ogenschijnlijk best. „Aan niets is te merken dat de arts aan de gijzeling een trauma heeft overgehouden. De man heeft verklaard in het begin en aan het einde van de gijzeling bang te zijn geweest, maar dat hij in de tussenliggende uren heeft geprobeerd een band met de gijzelnemer te kweken."

 

Het Vrije Volk, 4-7-1989

 

 

 

Huisarts gegijzeld tijdens wandelverlof

 

Door JAN ROZENDAAL

 

Rotterdam - De 26-jarige man die vorig op 1 juli de Rotterdamse huisarts Hekman zeseneenhalf uur in diens woning gegijzeld heeft gehouden, was op wandelverlof. Hij verbleef in het Eindhovense psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek, waar hij toe was veroordeeld (terbeschikkingstelling) in verband met het schieten op zijn eigen huisarts. Dat was gebeurd in 1986. Evenals bij de gijzeling vorig jaar, wilde hij toen wetenschappelijke erkenning van zijn telepatische gaven. Toen zijn huisarts daar na herhaaldelijke gesprekken niet op in wilde gaan, schoot hij op haar.

Hij werd voor behandeling opgenomen in Eindhoven en volgens zijn begeleiders ging het goed. Maar zijn advocaat, mevrouw rnr. J.L. van Duivenbooden vindt het onbegrijpelijk dat hij op vrijdag 30 juni vorig jaar zonder begeleiding naar buiten mocht. De Rotterdammer mocht op zogenoemd wandelverlof, wat doorgaans inhoudt dat patiënten boodschappen gaan doen in Eindhoven.

Maar de Rotterdammer nam de trein naar Antwerpen. In een winkel kocht hij een dubbelloops jachtgeweer met bijbehorende patronen. Daarna ging hij naar Rotterdam en nam z'n intrek in een hotel aan de Heemraadssingel. Daar zette hij het geweer in elkaar. Op zaterdagmiddag belde hij aan bij zijn vroegere huisarts, maar die bleek op vakantie te zijn. Dokter Hekman deelt met haar een praktijk en was wel thuis.

 

Gepraat

"Laat me erin, dit is een gijzeling". Met die woorden en het jachtgeweer voor zich uit" drong de man de woning binnen. Hekman zag in korte tijd nog de kans om zijn kinderen te waarschuwen om naar de buren te gaan. Zijn vrouw was niet thuis.

Daarna is er lang gepraat. De gijzelaar en gijzelnemer met het geweer binnen handbereik onderling. Via de telefoon ook met de politie en personeel van De Grote Beek. De Rotterdammer wilde met zijn actie afdwingen dat er op radio of televisie een wetenschapper zou worden opgeroepen die moest bevestigen dat de Rotterdammer telepatische gaven had. Zelf is hij daarvan overtuigd, maar hij wil dat iedereen daar kennis van neemt. Voor die bevestiging had hij 40.000 gulden over.

Om half tien 's avonds, toen de heer Hekman in de keuken was om koffie te zetten, viel het arrestatieteam van de Rotterdamse politie de woning binnen en overmeesterde de man.

"Het was niet tegen Hekman gericht. Het ging me alleen om het doel", vertelde de Rotterdammer gisteren tegen rechtbankpresidente mevrouw mr. R.C. Lensink-Bosman. Daarna las hij een warrige verklaring voor waarin hij in enkele zinnen onder meer honderd miljard gulden van de staat eiste, zijn schuld tegensprak ('Iedereen kon weten wat ik van plan was') en een verhaaltje vertelde over de perfecte relatie: "Met z'n tweeën op vakantie zijn en iedere dat iets aparts doen".

Overeenkomstig het advies van het Pieter Baan Centrum vond ook officier van justitie mr. J.M. van de Klooster dat een gevangenisstraf niet op zijn plaats is. Maar ook voelde hij er niets voor om de zaak in de doofpot te stoppen en de nu lopende tbs stilzwijgend te verlengen. "Het gaat om een levensbedreigende gijzeling. Om de mogelijke indruk te wekken dat wij dat niet serieus zouden nemen, vind ik het zinvol om de zaak te behandelen", aldus de officier, die terbeschikkingstelling tegen de Rotterdammer eiste. De rechtbank doet over dertien dagen uitspraak.

 

Rotterdams Nieuwsblad 6-4-1990

 

 

Rotterdammer krijgt tbs voor urenlange gijzeling man

ROTTERDAM — Een 26-jarige man uit Rotterdam is gisteren door de rechtbank in Rotterdam wegens gijzeling veroordeeld tot tbs met verpleging en tot betaling van een schadevergoeding van vijftienhonderd gulden aan zijn slachtoffer. Voor overtreding van de Vuurwapenwet kreeg hij twee maanden met aftrek van voorarrest. Het vonnis was overeenkomstig de eis van de officier van Justitie.

De Rotterdammer heeft op 1 juni vorig jaar in een pand aan de Heemraadssingel een man urenlang gegijzeld gehouden onder bedreiging met een dubbelloops jachtgeweer. Hij wilde erkend worden als telepaat en loofde hiervoor een beloning van veertigduizend gulden uit. Dit moest via radio of televisie bekendgemaakt worden, zo eiste hij.

Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de daden hem niet toegerekend kunnen worden. Al jaren hoorde hij stemmen in zijn hoofd die hem zeiden dat hij telepatisch begaafd was. De man gelooft zelf dat iedereen zijn gedachten kan horen, want dit was hem in zijn diensttijd in Libanon wijsgemaakt. Hij begreep dan ook niet dat zijn slachtoffer zich zeer bedreigd had gevoeld. De man kon uiteindelijk ontsnappen omdat hij koffie mocht zetten. Toen hij daarmee bezig was kon de politie de man overmeesteren.

De Rotterdammer ontsnapte tijdens een onbegeleide verlofdag uit het psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven, waar hij wegens de stemmen in zijn hoofd verpleegd werd. Hij had al eerder geprobeerd zijn huisarts te dwingen hem als telepaat te erkennen en was daarvoor ter beschikking gesteld.

 

Het Vrije Volk, 20-4-1990