Buurt komt in actie tegen sex-hotel

 

Vgn onze verslaggeefster ELLEN SCHOLTENS

ROTTERDAM - Een inval In sexhotel de Waterval aan de Heemraadssingel heeft vrijdag tot diep in de nacht de wijk Middelland op stelten gezet. Wat begon als een geruisloze ontruiming door de Rotterdamse politie groeide uit tot een confrontatie tussen buurtbewoners, voorbijgangers personeel van het hotel en enkele publieke vrouwen. Op straat ontstonden verhitte discussies, die geen van alle echter uitliepen op een handgemeen

Een die avond gehouden actie van de werkgroep Heemraad gooide heel wat olie op het vuur. De chaos was compleet toen voor "de Waterval" opstoppingen ontstonden omdat de actievoerders die kant van de Heemraadssingel blokkeerden.

"Heren die Rotterdam besturen, wijs een plek aan in deze stad waar de hoeren kunnen werken. Wij bewoners van deze wijk zijn dan ook het rondjesrijden kwijt". verduidelijkte een meegebracht spandoek.

"We zijn het sluipverkeer op de singel meer dan zat. De sight-seeing naar hoertjes moet afgelopen zijn. De Claes de Vrieselaan is met paaltjes afgesloten maar het verkeer komt nu door De Vliegerstraat en de Rochussenstraat. Buurtbewoonsters worden zelfs op klaarlichte dag lastiggevallen door kerels die hen willen oppikken", zegt Jan Hoekstra van de werkgroep Heemraad.

Bedoeling van de blokkade was ook om de sexhotels aan de singel, waaronder "de Waterval", te doen sluiten. De politie had daar echter eerder op de avond al voor gezorgd. In een busje en twee patrouillewagens reed een vijftal agenten voor. 's Middags hadden gemeenteambtenaren sluitingsbevelen op de deuren geplakt, maar de hoteleigenaar gaf daar geen gehoor aan.

De vier hotelgasten die nog aanwezig waren werden, zonder dat ze de tijd kregen hun bagage mee te nemen op straat gezet. Hotelhouder J. F. Gelderman protesteerde omdat de sluitingsbevelen alleen op nummer b betrekking hadden, maar de politie bleef onvermurwbaar.

Wijkagent Hans -Vos: "De nummers a en b worden aangemerkt als één pand omdat er doorgangen zijn. De reden van sluiting ligt voor de hand. In "de Waterval" komen veel heroïne-hoertjes die in de buurt tippelen. Buurtbewoners hebben door deze activiteiten veel overlast. Daarom gaat de hele tent dicht."

Duidelijke taal, maar door het onduidelijke sluitingsbevel maakten twee "verse" agenten een blunder van de eerste orde. Het tweetal had de ontruiming niet meegemaakt, las alleen het bevel en her-opende het a-gedeelte. Een daad, die direct door de toesnellende wijkagent werd teniet gedaan. Het hotel ging weer dicht. Zelfs de tussenkomst van Geldermans advocaat kon daar niets meer aan veranderen.'

Commentaar van de hotel. houder: "Rotterdam is de grootste havenstad van de wereld. Vind je het gek dat er dan prostitutie bedreven wordt. Ik verhuur gewoon kamers, ook aan hoeren. Moet ik die dan de straat opscheppen, zoals de politie doet?"

En nog kwader: "Er woonde hier een man van zeventig jaar. Die staat nu op straat".

Omringd door tientallen opgewonden wijkbewoners trachtte Gelderman de zaak uit te praten. "Ik moet ook mijn brood verdienen", probeerde hij.

Een nabijwonende vrouw was daar niet gevoelig voor. Zij heeft dagelijks te maken met bedreigingen van souteneurs: "Ik durf geeneens de straat meer op".

Een 80-jarige actievoerster praatte ook mee, zij het iets ongenuanceerder: "Ze motten die pooiers broodjes met rattenkruid geven."

Sisser

Eenmaal op dreef verkondigde iedereen een eigen oplossing van het prostitutie-probleem ("de Keilehaven-caravans moeten weer terugkomen"); zelfs de hotelhouder deed mee.'

Aan het eind van de gecombineerde actie/inval die met een sisser afliep (Gelderman moest mee naar het bureau om dat bij tóch het hotel betrad), zei hij:

"Hotel van der Wal, een pand van een half miljoen gulden is vorig jaar dichtgegooid. Wat heeft het opgelost; niets. Met hotels uitroeien ben je er niet, en weet je, Katendrecht had nooit gesloten mogen worden".

 

Het Vrije Volk, 26-9-1983

 

'Eroscentrum moet uitkomst bieden'

 

OVERLAST PROSTITUTIE DOORN IN OOG VAN WERKGROEP HEEMRAAD

 

MIDDELLAND - De straatprostitutie in Middelland brengt veel overlast met zich mee voor de bewoners uit deze wijk. Naast de actiegroep Middelland zet ook de Werkgroep Heemraad zich in om dit probleem op te Iossen en Middelland weer tot een leefbare woonwijk te maken. Dit leidde bijvoorbeeld tot sluiting van het hotel de Waterval.

In dit pand ontvingen heroïnehoertjes kun klanten. De eigenaar nam de sluiting van zijn établissement niet In dank af. De secretaris van de werkgroep Heemraad, Jan Hoekstra, moest het ontgelden. Littekens op rechterarm en hand zijn het gevolg van een steekpartij.

'We leven niet meer in de Victoriaanse tijd", zegt Hans Becker, eveneens deel uitmakend' van de werkgroep. "Prostitutie hoort bij de verschijnselen van deze tijd. Wij ageren tegen de overlast die het rosse leven in een woonwijk met zich meebrengt. Met name de heroïnehoertjes zorgen voor veel problemen

‘s Nachts worden bewonen uit hun slaap gehouden door het slaan van portieren en het door de zijstraten rijden van potentiële klanten. Het hele gebeuren trekt heroïnehandelaren aan. Er hangt een sfeer van agressie. Overdag vind je de sporen van dit nachtelijk leven terug. Je struikelt over spuiten of glijdt uit over condooms of kots.

De waarde van het fraaie pand van Hans Becker aan de Heemraadssingel is door do prostitutie gehalveerd. Hij vindt het een vervelende bijkomstigheid, omdat hij niet van plan is te verhuizen. Jan Hoekstra wijst in dit verband met een beschuldigende vinger in de richting van de gemeente. "Volgens mij laat de gemeente de wijk met opzet verloederen door de straatprostitutie. Zij kan dan veel, goedkoper aan woningen van eigenaar-bewoners komen. Een aankoop welke noodzakelijk is in verband met de stadsvernieuwing aldus Jan Hoekstra,

Beide zijn tevreden over het optreden van de politie. Door actief optreden is de overlast in de afgelopen weken enigzins ingedamd. Een nadeel echter is dat het verschijnsel elders weer de kop opsteekt. Een definitieve oplossing ziet de werkgroep Heemraad in de vestiging van een prostitutiecentrum buiten een woonwijk. "De Keilehaven blijft een geschikte plaats. De gemeente moet het bestemmingsplan voor dit terrein wijzigen", meent Hans Becker.

"Zo kan de gemeente de rechterlijke uitspraak omzeilen, die de toewijzing van de Keilehaven als Eroscentrum verbiedt". Deze uitspraak is gebaseerd op het feit, dat de gemeente de prostitutie moet bestrijden en geen gelegenheid hieraan mag geven. Koren op de molen voor de werkgroep Heemraad. Jan Hoekstra hierover: "We zijn een rechtzaak aan het voorbereiden, waarin we de gemeente willen betichten van onbehoorlijk bestuur. Tenslotte speelt de overlast van de straathoertjes al vanaf 1980. Het staat in de wet dat B & W verplicht is tot bestrijding".

Verder is de Werkgroep van mening dat de omvorming van het Heemraadsplein tot wijkpark uitgesteld moet worden. "In de huidige omstandigheden zou dat park snel tot prostitutiepark verworden', vindt Hans van Becker.

In de Volksuniversiteit aan de Heemraadssingel 279 houdt de Werkgroep Heemraad op 11 november om 20.00 uur een hoorzitting over de prostitutieproblematiek. 'Voor deze avond zijn specialisten op dit gebied van de diverse politieke partijen uitgenodigd.

Martin van Blaricum

De Havenloods, 13-10-1983