Bestuurder Stukadoorsbond nam in twee jaar f 23.000 mee

De recherche in Rotterdam heeft de 53-jarige stukadoorspatroon J. A. M. Aangehouden, omdat hij verdacht wordt van verduistering van een bedrag van f 23.000. Van M. heeft bij zijn verhoor een volledige bekentenis afgelegd.

 

In 1940 werd de Stichting Stukadoorspatroons opgericht. Als voorzitter van het bestuur trad Van M. Op. Onder zijn leiding werkte de stichting regelmatig en verkreeg in 1947 een eigen kantoortje aan de Heemraadssingel. Van M., die aan de Linker maasoever woont, maande dat hem nu wel een geldelijke vergoeding toekwam, omdat hij elke dag enige uren kwijt was aan het beheren van dit kantoor en besprekingen die gevoerd moesten worden. Hij veronderstelde dat een jaarlijkse toelage van f 7500 hem wel toekwam en inde dit bedrag zonder met de overige bestuursleden daarover te spreken.

Dit was evenwel nog niet genoeg, want bovendien pleegde hij na 1947 verschillende malen fraude. Zo moest hij aan de stukadoor die een werk had uitgevoerd f 2000 uitbetalen. Deze man gaf daarvoor een primitieve kwitantie af, doch meende de volgende dag aan de stichting een officieel gezegelde kwitantie te moeten aanbieden ter vervanging van die daags tevoren was gegeven. Van M. boekte het bedrag nu tweemaal. Zodat hij f 2000 kon opstrijken. Ook met vorstverlet had hij geknoeid.

In de loop van de tijd wilde het bestuur nu toch wel eens weten hoe van M. Als voorzitter reilde en zeilde en ten slotte werd besloten een commissie te benomen. Deze commissie droeg een accountantskantoor op een rapport uit te brengen en toen dit verscheen bleek dat v, M. zich inde laatste jaren ruim f 23.000 op onrechtmatige wijze had toege‘igend. Hij zal ter beschikking van Justitie worden gesteld.

 

Het Vrije Volk, 3-2-1950