Ingezonden Stukken.

Muziekuitvoeringen op het Heemraadsplein.

Mijnheer de Redacteur!

Bij een muziekuitvoering, te geven op het Heemraadsplein. hetwelk geheel door een hek is afgesloten, zou 't alleszins aanbeveling verdienen bij elken ingang (er zijn er vier) een post te doen plaatsen, zoodat alle kinderen zonder behoorlijk geleide en de meestal baldadige jongens niet werden toegelaten.

Vooral op dit plein bestaat de gelegenheid er werkelijk van te maken wat in de bedoeling ligt, een muziekuitvoering voor het volk zonder dat daarvan onmogelijk wordt gemaakt door een wild schreeuwenden en stoeienden kindertroep. De bedoeling des inzenders is niŽt, dat in alle gestrengheid worde gehandeld: geeft een meisje of jongen den indruk wel behoorlijk te zijn en ook te komen om muziek te hooren, laat ze dan toe, stoeien of schreeuwen daarentegen aanwezigen tijdens de muziek speelt, laat men ze dan verwijderen.

Hoogachtend,

P.

 

Rotterdamsch Nieuwsblad, 21-06-1915

 

 

De zang uitvoering op het Heemraadsplein.

 

Mijnheer de Redacteur!

De zanguitvoering van A. D. V. E. N. D. O. op het Heemraadsplein op Woensdagavond, waarvan u verslag gegeven hebt in het N bl. van Vrijdag, was voor

het westen een groote eer en wij bewoners rond het Heemraadsplein waren verheugd met vrouw en kinderen (onder geleide) de dames en kinderen te hooren zingen. Het gehoorde draagt ons aller goedkeuring weg. Nu volgt de afkeuring. En deze raakt ook hetgeen er gebeurt bij de muziekuitvoeringen van de weerbaarheid. Schande, driemaal schande is het; hoe het jong gepeupel (zonder geleide) bij zulke mooie uitvoeringen te keer gaat: schreeuwen, schelden, vloeken, draven, gooien, zoodat al het schoone van zang en muziek verloren gaat. Waarom de toegangen gedurende de uitvoeringen niet afgesloten door politie en niet alleen toegang voor menschen en kinderen gegeven onder geleide? De taak van de politie zou verlicht worden en het genot van het publiek verhoogd. En de uitvoerende leden van zang en muziekvereenigingen zonden rustiger hun schoone taak kunnen volbrengen. U dankende voor de plaatsing, Eenige liefhebbers . van muziek en zang.

 

Rotterdamsch Nieuwsblad, 30-08-1915